Posmatračko veče na Pločama – budjenje ranog astronomskog proleća

U subotu 17. marta Miodrag Sekulić, Čedomir Stanković i Zoran Tomić su otišli na Ploče da posle dužeg vremena obave astronomska posmatranja. Iskoristili su priliku da Miodrag Sekulić pokaže svoj novi tubus koji je nabavio, da bi se videlo kakvih je performansi u praksi, ali i da se na pravi način testira novi sistem sa gajding teleskopa.

 

Leo triplet, autor Miodrag Sekulić


Umesto na staru lokaciju pored planinarskog doma, ovog puta  su se zaustavili nešto pre navedene lokacije, i to odmah blizu glavnog puta. Nakon posmatranja utvrdjeno je da je teren odličan za posmatranje, šta više sa te lokacije vidi se mnogo veći deo neba i svetlosno zagađenje iz pravca Niša nije kvarilo doživljaj noćnog neba. Nakon postavljanja opreme, Zoran Tomić je iskoristio priliku da se okuša u širokougaonoj fotografiji. Sa sobom je poneo svoj Nikon aparat sa stativa.

Dok su Čedomir Stanković i Miodrag Sekulić postavljali teleskop, Zoran je fotografisao Orion. Koristi se poslednja prilika u ovom periodu da se snimi celokupno sazvežđe. Napravljeno je ukupno 99 snimaka sa ekspozicijom od po 8 sekundi na F13.  Odlično se vide glavne zvezde sazvežđa i nazire se čuvena Orionova maglina M42.

Kada je teleskop bio postavljen posmatranje je moglo da počne. Odmah je na početku uradjeno testiranje gajding sistema za koji je utvrđeno da savršeno funkcioniše. Iskorišćena je prilika da se snimi triplet galaksija u sazvežđu Lava. Miodrag Sekulić je podesio parametre na fotoaparatu. Dok je fotoaparat snimao, posmatrano je noćno nebo, proveravano znanje iz astrognozije i radjeno snimanje zvezdanih tragova.

Takođe su fotoaparatom zabeležene i aktivnosti koje su se odvijale pored teleskopa tako da su snimljene i nekoliko fotografija na tu temu.

Posmatranje je trajalo sve do 3 ujutru. Počeo je i hladan vetar da duva. Nakon ovog posmatranja stečeno je novo iskustvo i upoznata je nova lokacija koja će sigurno u budućem periodu biti korišćena za astronomska posmatranja, a možda i neka veća astronomska okupljanja. Ostale fotografije koje su snimljene možete pogledati u foto albumu.

(preuzeto sa: http://eurekakutak.blogspot.com/)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.