Direktan prenos

O repaticama, padalicama i kamenicama
ili
O malim telima Sunčevog sistema

prof. dr Dragan Gajić
Četvrtak, 25. mart 2021. godine od 19:00h

Tokom predavanja gledaoci će moći da postavljaju pitanja preko Youtube kanala.

Predavanje je organizovano u okviru projekta “Malim koracima ka astronomiji”, uz finansijsku podršku Centra za promociju nauke. Predavanja se organizuju u saradnji sa Departmanom za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Pogledajte prethodna predavanja.

4 Replies to “Direktan prenos”

 1. Одлично предавање. Било је задовољство пратити га (онлајн, преко стриминга).

 2. Zahvaljujem profesoru dr Gajiću na zaista dobrom predavanju o malim nebeskim telima. Akademski nivo i grafički prilozi su dobro interpretirali mnoštvo pojmova koje srećemo u astronomiji. Obzirom da je otvoreno pitanje tema budućih predavanja, mislim da bi za nas (zainteresovane), bila posebno dobra tema: Istorije astronomije. Takođe, zanimljiva je i tema: Današnjih kosmičkih tehnologija. Smatram da je ova predavačka aktivnost Niškog društva ALFA dobar projekat budućeg nacionalnog programa Srbije i da će biti deo obrazovanja dolazećih generacija.
  Dr Miomir Jovanović, Niš
  28.4.2021.

 3. Poštovani gospodine profesore,
  Da li postoje ideje da bi zemljino jezgro moglo da bude sastavljeno od najtežih elemenata – uranijuma, što bi bilo logično zbig dejstva gravitacije. U tim uslovima bi postojali uslovi za nuklearnu fisiju. Ona bi pored toplote stvarala i magnetno polje. Kod nuklearnih reaktora ono je malo ali kod eksplozije atomske bombe nastaje magnetni impuls velike snage (EMI) koji može da spali elektronske uređaje u blizini.
  Rotacija zemlje na neki način uređuje dotok goriva (uranijuma) i samim tim i položaj polova. Fisija u prirodnim uslovima nije strana (primer oklo u africi).

  Pozdrav
  Dr Radojle Radetić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.