Gravitaciona sočiva i posmatračka kosmologija

U četvrtak, 23. februara 2012. godine, sa početkom u 19:30h, Kancelarija SEENET-MTP, Prirodno-matematički fakultet u Nišu, Astromsko društvo Alfa, Niš i Društvo fizičara Niš organizuju predavanje:

Gravitaciona sočiva i posmatračka kosmologija

Predavač će biti dr Predrag Jovanović (Astronomska opservatorija u Beogradu). Predavanje će biti održano u Svečanoj sali (br. 100) Prirodno-matematičkog fakulteta (Višegradska 33, Niš). Ulaz je slobodan.

Apstrakt:

U okviru predavanja će ukratko biti predstavljena teorija gravitacionih sočiva kao i njihova praktična primena u posmatračkoj kosmologiji. Naročiti naglasak će biti na primenama različitih tipova (makro, mikro i slabih) gravitacionih sočiva za otkrivanje najudaljenijih galaksija, detekciju tamne materije i izučavanje njene raspodele, kao i određivanje parametara kosmološkog modela. Takođe, biće dato i poređenje kosmoloških parametara dobijenih pomoću gravitacionih sočiva sa odgovarajućim rezultatima drugih tehnika posmatračke kosmologije, kao što su kosmičko mikrotalasno pozadinsko zračenje i supernove tipa Ia, a usput će biti spomenuti i rezultati nekih od najnovijih istraživanja vezanih za tamnu energiju i ubrzano širenje svemira, za koje je prošle godine dodeljena Nobelova nagrada za fiziku.

 

2 Replies to “Gravitaciona sočiva i posmatračka kosmologija”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.