Predavanje “O loptastim i još nekim munjama ili koliko su stvarne, a koliko mit”

U okviru realizacije projekta „Kako dohvatiti zvezde“, koji je podržao Centar za promociju nauke Beograd, Astronomsko društvo „Alfa“ i Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, organizuju predavanje „O loptastim i još nekim munjama ili koliko su stvarne, a koliko mit?” Predavač će biti prof. dr Dragan Gajić.

Predavanje se odnosi na fenomen loptastih munja, koji vekovima privlači pažnju ljudi, zbog vrlo neobičnih svojstava. Iako su loptaste munje razmatrane u hiljadama radova, brojnim monografijama i knjigama, iako postoje hiljade njenih očevidaca i brojni video i foto zapisi, do danas još uvek ne postoji adekvatna teorija koja bi ih objasnila. Nema ni uspešnih eksperimenata u kojima se loptaste munje “proizvode” u laboratorijama. Na predavanju će biti prezentovane karakteristike loptastih munja i njihove najpoznatije pojave kroz istoriju. Uz brojne ilustracije, biće obrazložene napoznatije teorije i hipoteze o ovoj pojavi, kao i najznačajniji eksperimentalni pokušaji njenog kontrolisanog izazivanja.

Biće reči i o ne manje atraktivnim, retkim, ali, od loptaste munje bolje proučenim, električnim prirodnim fenomenima, kao što su vatra svetog Elma i crveni duhovi (vilenjaci).

Predavanje će biti održano u četvrtak, 1. juna 2023. godine, u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta, sa početkom u 20 časova.

One Reply to “Predavanje “O loptastim i još nekim munjama ili koliko su stvarne, a koliko mit””

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.