Astronomija u vašoj školi

Dragi učenici,

da bi vam pokazali kako astronomija upoznaje svemir u kome živimo i kako astronomi i astrofizičari svakog dana dolaze do novih otkrića za vas smo, u okviru projekta “Malim koracima ka astronomiji”, u saradnji sa Departmanom za fiziku PMF-a u Nišu i uz podršku Centra za promociju nauke, pripremili zanimljive vežbe iz astronomije. Uz ove vežbe možete na kratko da postanete pravi astronom i otkrijete nešto “novo” u svemiru.

Kada smo pisali projekat naša ideja bila je da u vašoj školi dobijete priliku dabar na jedan dan postanete pravi astronom i samostalno istražujete svemir. Planirano je da radionice obuhvataju upoznavanje sa delovima teleskopa, laboratorijske vežbe i rad sa raznim softverima koji se koriste za istraživanja asteroida, zvezda, planeta. Počevši od učenja rukovanja teleskopima, želeli smo da steknete znanje o obradi astrofotografija, astrometriji asteroida, spektralnoj klasifikaciji zvezda, određivanju elemenata koji nastaju posle supernove, određivanju kosmičke strukture galaksija i mnogim drugim zanimljivim temama.

Nažalost, tokom 2020. i 2021. godina pandemija je mnogo promenila način na koji živimo. Škole su najvećim delom prešle na onlajn nastavu a uslovi za realizaciju planiranih radionica nisu bili dobri.

Čekajući neko lepše i vedrije vreme ovde možete naći materijal za neke od vežbi koje smo za vas planirali. Ako vam ovo deluje zanimljivo razgovarajte sa vašim nastavnicima i pozovite nas u vašu školu, saznaćete ovo i još puno toga zanimljivog iz astronomije.

Sve ovo za vas pripremili su Irina Cvetković, Petra Nešić, Jovana Stanimirović i Milan Milošević

Web aplikacija procena perioda rotacije Sunca

    Korisni programi i sajtovi: