“Astronomija iz fotelje”

astronomija_iz_fotelje_logo_1

Projekat “Astronomija iz fotelje” nastao je kao ideja grupe studenata Departmana za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu i članova Astronomskog društva “Alfa” iz želje da se astronomske pojave približe svima koji imaju interesovanja da prošire znanja iz astronomije ili da razjasne pojave na nebu. Projekat je uspešno realizovan u periodu od maja 2012. do juna 2013. godine.

Realizacija projekta podržana je u okviru programa “Pokreni se za budućnost” (PZB) pod pokroviteljstvom kompanije Philip Morris Operations a.d.

Sprovođenjem projekta “Astronomija iz fotelje” Niš je dobio savremenu astronomsku opservatoriju koja se nalazi na krovu Prirodno-matematičkog fakulteta. Ova opservatorija je prva potpuno opremljenana opservatorija na teritoriji nišavskog okruga, a njene servise mogu da koriste učenici, studenti i svi zainteresovani građani – poklonici astronomije.

Opservatorija je opremljena za posmatranje noćnog neba i Sunca. Kompletna oprema za posmatranje može se kontrolisati preko računara, a neka posmatranje je moguće pratiti u direktnom prenosu putem interneta.

Osim opremanja i puštanja u rad opsevatorije, tim projekta “Astonomija iz fotelje” i Astronomsko društvo “Alfa” organizovali su veliki broj javnih posmatranja i popularnih predavanja namenjenih svim građanima Niša.

Cilj ovog projekta, kao i cilj AD “Alfa” je da “zvezde dovedemo u vaš dom”, da astronomiju, lepote i tajne svemira učinimo dostupnim svim zainteresovanim sugrađanima.

Projekat “Astronomija iz fotelje” (maj 2012 – jun 2013) realizovali su:

  • prof. dr Dragan Gajić, redovni profesor PMF-a u Nišu, mentor projekta
  • Zoran Tomić, student osnovnih studija PMF-a u Nišu, koordinator projekta
  • Milan Milošević, student doktorskih studija PMF-a u Nišu
  • Saša Rančev, student doktorskih studija PMF-a u Nišu
  • Marko Rančić, student master studija PMF-a u Nišu
  • Nenad Živić, student osnovnih studija PMF-a u Nišu

Partneri:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.