Otvaranje prve opservatorije u Nišu

Niš, 30.5.2013. – Zahvaljujući studentskom projektu „Astronomija iz fotelje“, koji je realizovan uz podršku kompanije Filip Moris, Niš je danas dobio prvu astronomsku opservatoriju, jedinu te vrste u nišavskom okrugu. Opservatorija je rezultat projekta koji sprovodi petočlani tim studenata Departmana za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta i članova Astronomskog društva „Alfa“ u okviru Programa „Pokreni se za budućnost“.

Kako bi astronomija i posmatranje astronomskih pojava bilo dostupno širem građanstvu, obezbeđena je oprema za posmatranje noćnog neba i Sunca i montirana je kupola na krovu Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu. Sredstva za opremanje opservatorije od blizu milion dinara obezbedila je kompanija Filip Moris.

„U proteklih deset godina uspešnog poslovanja Filip Morisa u Srbiji, naša kompanija je izuzetno posvećena razvoju zajednice u kojoj živi i posluje. Podržavajući i realizujući različite programe i inicijative, bili smo vođeni jedinstvenom vizijom, a to je negovanje okruženja u kome se prepoznaje talenat i u kome se talentovanim pojedincima pruža mogućnost da iskoriste svoj pun potencijal kao akademci, preduzetnici i lideri zajednice u budućnosti. Kroz podršku angažovanim studentima iz Niša i njihovim dobrim projektnim idejama Filip Moris je u okviru Programa „Pokreni se za budućnost“ od 2004. podržao sprovođenje 77 studentskih projekata od kojih je svaki na svoj način doprineo unapređenju i modernizaciji uslova života u našem gradu“, rekla je Jelena Preradović-Stevanović, predstavnik kompanije Filip Moris za odnose sa zajednicom.

Posebna novina i pogodnost koju je studentski tim obezbedio poklonicima astronomije je što su sva posmatranja dostupna i putem interneta na www.teleskoponline.info. Oprema može da se kontroliše u potpunosti preko računara, pri čemu je rukovanje jednostavno i zahteva samo stabilnu internet konekciju.

Nakon otvaranja, tim „Astronomija iz fotelje“ uz podršku Programa „Pokreni se zabudućnost“, PMF-a i Društva „Alfa“ nastavlja rad na promociji nauke i popularizaciji astronomije. Opservatorija će biti otvorena za organizovane grupne posete učenika, studenta, zainteresovanih građana, a biće organizovana predavanja za sva aktuelna dešavanja i pojave na nebu, kao i direktni prenosi na internetu.

Oprema opservatorije

U opservatoriju, koja je sfernog oblika prečnika 2,5 metra, postavljen je teleskop Meade LX200 GPS. Teleskop je opremljen GPS uređajem koji omogućava lako određivanje svih neophodnih podataka o lokaciji na kojoj se teleskop nalazi (koordinate, nadmorska visina, časovna zona). Teleskop poseduje elektronski kompas i libele kojima samostalno nalazi sever i niveliše se, tako da nije potrebno prisustvo operatera koji bi ove procedure obavio. Objektiv teleskopa je 200mm, a žižina daljina 2000mm, f/10 sa Ritchery-Cretien konstrukcijom. U internoj bazi podataka teleskop poseduje preko 145000 objekata. Baza podataka sa efemerida može da se dopuni za novootkrivene objekte na jednostavan način.

Teleskop je, za astrofotografiju i internet posmatranja, opremljen Meade DSI III Color CCD kamerom rezolucije 1,4 megapiksela [9]. Ova kamera omogućava dobijanje fotografija visokog kvaliteta. Za kontrolu kamere i teleskopa koristi se softver Auto Star Suite koji prilikom snimanja automatski uklanja šum sa fotografija. Kamera u sebi sadrži High Sensitivity Color Sony EXview HAD™ CCD senzor i omogućava ekspozicije od 1/10000 s do 1 sata.

Tehničke karakteristike kamere omogućavaju snimanje fotografija visokog kvaliteta na relativno jednostavan način, uz minimalno potrebnog predznanja. Ovom CCD kamerom mogu se snimati objekti dubokog neba, npr. galaksije, zvezdana jata, planetarne magline, ali i planete Sunčevog sistema i Mesec.

Opservatorija je opremnjena i specijalnim teleskopom Lunt za posmatranje Sunca. Prečnik objektiva ovog teleskopa je 60mm a žižina daljina 500mm. Ovaj teleskop je specijalno konstruisan za posmatranje Sunca, što je omogućeno H-alfa filterom. Ovim teleskopom mogu se posmatrati i fotografisati pojave na površini i u atmosferi Sunca, npr. pege, protuberance, Sunčeve baklje, fakule itd.

Tim „Astronomija iz fotelje” čine: Zoran Tomić, Milan Milošević, Saša Rančev, Marko Rančić i Nenad Živić studenti fizike na PMF-u, pod mentorstvom prof. dr Dragana Gajića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.