Pogled u Vasionski komšiluk

U Nišu će u petak 28. septembra 2012. godine biti održana Noć istraživača, inicijativa Evropske unije koja ima za cilj da afirmiše domaće istraživače, predstavi njihov posao u drugom svetlu i podstakne mlade da se opredele za naučno-istraživačku karijeru. Ovaj projekat se prvi put realizuje u našem gradu, a nosioci projekta su Festival nauke Beograd i Gimnazija „Svetozar Marković“ Niš, koja već godinama sa uspehom organizuje Festival „Nauk nije bauk“.

Na ovoj manifestaciji biće i jedna astronomska postavka pod nazivom „Pogled u Vasionski komšiluk“. Ovu postavku pripremili su članovi AD „Alfa“ iz Niša i tim studenata sa projekta „Astronomija iz fotelje“. Postavka će biti na tvrđavi, u blizini Letnje pozornice. Astronomske aktivnosti počeće u 17 časova, kad počinje i celokupna manifestacija, posmatranjem Sunca kroz solarni teleskop. U okviru projekta nabavljen je solarni teleskop „Lunt 50/600“ koji u sebi sadrži zaštitni filter i time omogućava bezbedno posmatranje Sunca. Napominjemo da Sunce ne treba posmatrati golim okom jer može doći do oštećenja vida. Pored posmatranja učesnici će moći da naprave i svoje fotografije Sunca, a tim astronoma će objasniti razne tehnike za bezbedno posmatranje i fotografisanje Sunca. Posmatranje Sunca trajaće do 19 časova.

Odmah nakon završenog posmatranja Sunca biće posmatranje noćnih objekata. Za ovu priliku biće posmatrani Mesec i Jupiter. Učesnicima biće dostupna dva teleskopa (Meade LX200R i Sky Watcher 150/750) pomoću kojih će moći da posmatraju Mesec i fotografišu. Na Meade teleskopu biće postavljena kamera koja će tokom cele večeri snimati navedene objekte i njihova slika biće projektovana na platno. Na ovaj način biće demonstriran princip rada na opremi koja će uskoro biti postavljena u kupoli na PMF-u i biti dostupna za online posmatranja. Pored posmatranja građani će saznati i neke zanimljivosti o našem najbližem nebeskom komšiji, Mesecu, i žinu među planetama u Sunčevom sistemu, Jupiteru.

Zaronite sa nama u svet astronomije, posmatrajte i upoznajte nebeske objekte, a naši astronomi će vas naučiti osnovama posmatračke astronomije i pomoći vam da se orijentišete na noćnom nebu, jer zvezde i planete dolaze kod vas.

2 Replies to “Pogled u Vasionski komšiluk”

  1. Ucestvujes li ti Zorane u nekoj od radionica u Nisu? Ili mozda neko iz porodice Fame Lab-a? 🙂

  2. Ja učestvujem na ovoj postavci zajedno sa Markom Rančićem, koji je član ovog tima i Fame Lab-ovac. Nisam čuo da još neko iz porodice Fame Lab-a učestvuje u Nišu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.