Dani Sunca i Meseca, 2. dan

U petak, 21. septembra realizovan je drugi dan astronomskih aktivnosti pod nazivom „Dani Sunca i Meseca“. Posmatranje Meseca je organizovano povodom međunarodnog projekta „Međunarodna noć posmatranja Meseca“ koja se realizuje u celom svetu i pet gradova u Srbiji, među kojima je i Niš.

Program je počeo 18 časova kada je prof. dr Dragan Gajić održao predavanje pod nazivom „Naš prijatelj Mesec“. Na ovom predavanju posetioci su imali prilike da se upoznaju sa našim najbližim nebeskim susedom, kako je nastao, njegovim karakteristikama itd. Predavanje je trajalo do 19 časova. Nakon predavanja u dvorištu Prirodno – matematičkog fakulteta organizovano je javno posmatranje Meseca. Posetioci su imali priliku posmatraju da posmatraju Mesec i vide kako izgleda izbliza. Pošto je bila prva četvrt Meseca, posetioci su mogli jasno da vide izbliza i detalje na njegovoj površini. Pre svega posmatrani su krateri i planine. Posetioci su bili veoma zadovoljni posmatranjem i saznali su puno zanimljivih detalja o našem prvom komšiji. Osobe koje su sa sobom ponele fotoaparate i mobilne telefone sa kamerom mogli su da naprave i fotografije Meseca. Procenjuje se da je ovoj aktivnosti prisustvovalo oko 150 sugrađana.

“Dani Sunca i Meseca” jedna su od prvih aktivnosti studentskog projekata “Astronomija iz fotelje”, koji je podržan u okviru programa “Partnerstvo za obrazovanje i razvoj zajednice” (PECD program) pod pokroviteljstvom kompanije Philip Morris Operations a.d. U okviru projekta na Prirodno-matematičkom fakultetu bi se formirana astronomska opservatorija u kojoj će zainteresovani ljubitelji astronomije moći samostalno da kontrolišu teleskop, posmatraju i fotografišu nebeske objekte putem interneta. Ovaj studentski centar, namenjen posmatranju noćnog neba i Sunca, biće prva potpuno opremljena opservatorija na teritoriji nišavskog okruga.

U nastavku možete pogledati fotografije sa predavanja i posmatranja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.