Dani Sunca i Meseca, 1. dan

U četvrtak u okviru studenstkog projekta „Astronomija iz fotelje“ organizovana je prvi dan astronomske aktivnosti pod nazivom „Dani Sunca i Meseca“. U popodnevnom delu dana, od 13 do 15 časova, planirano je javno posmatranje Sunca sa Trga Kralja Milana pomoću dva teleskopa. Nažalost zbog loših vremenskih uslova ovaj deo aktivnosti nije održan, pa se isti odlaže za naredni period.

U večernjem delu planirano održano je predavanje pod nazivom „Sunce – zvezda iz komšiluka“. Predavanje je održao Milan Milošević, student doktorskih studija na Departmanu za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu. Prisutna publika imala je priliku da sazna sve najbitnije i zanimljive insformacije o našoj matičnoj zvezdi. Na kraju ukratko je predstavljen projekat „Astronomija iz fotelje“, solarni teleskop „Lunt“, koji je tokom predavanja bio izložen na bini, i fotografije koje se mogu sa njim snimiti. Publika je bila zaista zainteresovana za predavanje, jer je nakon jednočasovnog predavanja usledila skoro isto toliko duga diskusija o navedenoj temi.

Ko je propustio ovo predavanje moćiće da pogleda prezentaciju istog, ali takođe i da večeras prisustvuje predavanju prof. dr Dragan Gajića pod nazviom „Naš prijatelj Mesec“ i da posmatra Mesec kroz teleskop. Predavanje će početi u 18 časova u amfiteatru PMF-a, a posmatranje će biti na parkingu fakulteta odmah nakon predavanja. Ponesite i vaše fotoaparate da napravite svoje fotografije Meseca.

Fotografije sa ovog predavanja možete da pogldeate na sajtu projekta “Astronomija iz fotelje”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.