Astronomija u Noći istraživača

U petak, 28. septembra u Nišu se održava Noć istraživača. Koncept Noći istraživača jeste „drugačiji izlazak petkom uveče“. Neformalna atmosfera, filmovi, muzika i događaji pod vedrim nebom u samom centru grada predstavljaju najbolji način da se istraživački poziv iz akademskih klupa preseli u naše svakodnevno okruženje. Ove godine Noć istraživača će se pod sloganom “Flertuj znalački“ u Srbiji pored Niša realizovati u Beogradu, Novom Sadu i Zrenjaninu.

Na potezu od Kazandžijskog sokačeta, kroz Obrenovićevu ulicu, preko Trga kralja Milana sve do Tvrđave, od 17 do 24 časa, Nišlije će na 15 lokacija moći da učestvuju u Noći istraživača i slikaju, pevaju, slušaju poeziju i muziku, asistiraju u eksperimentima, i razgovaraju sa ginekolozima, nutricionistima, genetičarima, sociolozima, fizičarima, astronomima i istraživačima iz brojnih drugih naučnih oblasti.

Za najmlađe su spremne razne igre koje će ih od malih nogu privući nauci, razmišljanju i istraživanju. Takođe, spremni su i roboti, georadar i termalne kamere koje prenose termalne slike prolaznika, a za zaljubljene tu je posebno iznenađenje: poljubite svog partnera u obraz, a otisak koji se golim okom ne opaža biće prikazan na termalnom snimku koji će ostati zabeležen na računaru.

Astronomsko društvo “Alfa” i tim projekta “Astronomija iz fotelje” svim posetiocima “Noći istraživača” omogućili da “bace” pogled na vasionski komšiluk. Za ovu priliku teleskopi će biti postavljeni u Tvrđavi, iznad letnje pozornice od 17 do 00 časova. Svi zainteresovani posetioci moćiće da saznaju šta je to “Astronomija iz fotelje“, upoznaju, posmatraju i fotografišu Sunce, Mesec i Jupiter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.