Nišlije oduševljene pogledom u vasionski komšiluk

U Nišu je 28. septembra održana međunarodna manifestacija pod nazivom „Noć istraživača“. Napominjemo da je ova manifestavija po prvi put realizovana u Nišu. Pored Niša ova manifestacija je u Srbiji realizovana još u Beogradu, Novom Sadu i Zrenjaninu. Ovo veče posvećeno nauci privuklo je veliku pažnju građana i izazvalo je veliko interesovanje, pre svega među najmlađima.

Ovu manifestaciju u Nišu organizovala je gimnazija „Svetozar Marković“. Građani su mogli da posete 15 štandova na kojima su se upoznali sa raznim oblastima nauke i kako je to biti naučnik. Jedna od postavki koja je privukla najveću pažnju Nišlija bila je „Pogled u Vasionski komšiluk“.

Ovu postavku organizovalo je AD „Alfa“ iz Niša zajedno sa studentskim timom „Astronomija iz fotelje“. Na početku manifestacije posetioci su imali priliku da posmatraju Sunce kroz solarni teleskop, koji je nabavljen putem projekta „Astronomija iz fotelje“ sve do zalaska Sunca. Nakon toga posmatrani su Mesec i Jupiter. Za ovu priliku korišćena su dva teleskopa, od kojih je jedan teleskop koji će se naći u kupoli buduće opservatorije na zgradi PMF-a. Najveću pažnju teleskopi su privukli mališanima, od kojih veliki broj njih je po prvi put posmatrao kroz ovaj astronomski instrument. Bilo je zaista komentara poput: „Kako je lep Mesec“, „Baš lepo izgleda večeras“, bilo je i zanimljivih konstatacija kao što je: „Vidi Mesec ima bubuljice“, kao i pitanja o opremi koja se koristi, gde se može nabaviti, kada će biti naredna posmatranja i kada će opservatorija biti otvorena.

Pored posmatranja Meseca i Jupitera svaki posetilac koji je sa sobom imao fotoaparat ili mobilni sa kamerom mogao je da napravi svoju fotografiju Meseca za uspomenu. Napravljen je veliki broj fotografija Meseca i svi su bili jako zadovoljni kvalitetom fotografije. Zato pozivamo sve posetioce ove postavke da nam na mail pošalju svoje fotografije kako bismo ih objavili na našem sajtu. Uz fotografiju nam pošaljite i vaše ime i prezime, kao i model aparat kojim je fotografija snimljena.

Na kraju mogli smo da konstatujemo veliki uspeh postavke koju smo za sugrađane pripremili povodom ove manifestacije. U narednom periodu nas očekuje puno posla oko završnih radova na opservatoriji i organizovanja novih javnih posmatranja, od kojih će dobar deo biti i putem interneta.

U nastavku pogledajte fotografije koje su snimljene tokom manifestacije na našoj postavci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.