Niško astronomsko leto 2011 uspešno završeno

Niško astronomsko leto 2011 koje je održano 7. i 8. jula na posmatračkoj lokaciji Ploče  je završeno sa izuzetnim uspehom. U obe posmatračke noći imali smo priliku da ugostimo ukupno sedamdesetak posmatrača od kojih su mnogi obe noći bili sa nama.  Posetioci su imali priliku da posmatraju Mesec koji je upravo ulazio u fazu prve četvrti, kao i planete Saturn i Jupiter i još puno Messier-ovih objekata (galaksije, zvezdani klasteri, nebule,…). Ovoliki broj učesnika je više nego zadovoljavajući imajući u vidu da je dolazak i povratak bio u sopstvenoj režiji, te da ova lokacija takodje nije pokrivena ni jednom linijom javnog saobraćaja.

Posmatranje

Posmatralo se pomoću njutnovog teleskopa 200/1000 mm. Posmatrački uslovi su bili više nego idealni. Kako je Mesec bio u fazi prve četvrti, iskorišćen je period do ponoći za njegovo posmatranje duž njegovog terminatora a odmah potom je posetiocima upriličen jedinstven prizor koju im kroz okular teleskopa pruža posmatranje Saturna. Nakon ponoći nebo je brzo počelo još više da se zatamnjuje nakon Mesečevog zalaska o čemu je upravo govorila visoka vidljivost Mlečnog puta. Čekajući da se iznad horizonta oko pola dva iza ponoći pojavi Jupiter, iskoristilo smo maksimalno to vreme da bi posmatrali petnaestak M objekata. Naravno, od onog najupečatljivijeg za sve kao što je galaksija Andromeda, M 13 klaster u Herkulu, te Whirlpool galaksije, Laguna magline i ostale zanimljive objekte takozvanog dubokog neba.

Već oko dva sata nakon ponoći bilo je sasvim dovoljno da se sačeka da Jupiter dovoljno visoko “iskoči” da bi se posmatrao sa manje turbulencije u vidnom polju.  Naravno, za njegov bolji položaj za potrebe astrofotografa moraće da se sačeka do početka avgusta kada će u drugoj polovini noći biti sasvim dovoljno visoko.

Obe posmatračke večeri su takodje iskošrićenje da bi se obavilo fotografisanje Meseca, Saturna i Jupitera čije se fotografije mogu videti u prilogu. Takodje izdvajamo ponovo fotografije našeg prijatelja Baneta Cvetkovića kojim je zabeležena atmosfera u toku posmatračkih aktivnosti kao i jako lepa fotografija dela Mlečnog puta. Mora se takodje istaći predavanje profesora dr Dragana Gajića na temu Sunčevog sistema i Mlečnog puta, održanog na licu mesta. Takodje, Miodrag Sekulić je održao kratki kurs o sazveždjima i elementima nebeske sfere kao i o radu sa samim teleskopom u posmatračke i astrofotografske svrhe. Za potrebe snimanja Meseca, Saturna i Jupitera je korišćena modifikovana Logitech web kamera Quickcam.

Posmatrački poligon Ploče pruža odlične mikroklimatske uslove jer je tokom celog dana izložen Suncu i pošto nema previše zelenila nismo imali problem sa vlagom. Jedino što je možda ometajuća okolnost jeste vazdušni koridor koji upravo prolazi nad ovom lokacijom koja zapravo leži u neposrednoj blizini Koridora 10, a na antičkim ostacima rimskog Via militarisa. Ali to i ne može biti zamerka u odnosu na ono što se dobije u vidu tamnog neba na samo pola sata vožnje od Niša, bez ikakve svetlosne zagadjenosti. Na poligonu nema struje tako da svaki potencijalni posmatrač namernik mora biti spreman za tu situaciju i imati uvek pune akumulatore i baterije.  U letnjim mesecima takodje treba razmišljati i o svim pratećim stvarima koje posmatranje ne smeju da pokvare, kao što su komarci za koje morate imati zaštitu, topla odeća, te obavezan sendvič, termos tople kafe ili čaja i nešto vode ili soka za osveženje.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.