Najnoviji snimci Sunca i Meseca člana našeg Društva – UŽIVAJTE!

protuberancePoznati srpski astrofotograf Miodrag Sekulić, koji je i jedan od osnivača AD Alfa, obradovao nas je svojim novim astrofotografskim radovima. U pitanju su fotografije Sunca u H-alfa delu spektra, kao i fotografija Meseca u noći kada je bio u takozvanoj Supermesec poziciji u odnosu na Zemlju.

Miodrag je ovog leta bio učesnik astronomskog kampa u organizaciji Petničke Meteorske Grupe koja radi u okviru Istraživačke stanice Petnica. Kamp je održan u prvoj polovini avgusta 2014. godine i njegova primarna namena je bila vizuelno i video praćenje aktivnosti meteorskog roja Perseida. Mesec je sniman apohromatskim refraktorom ED80 Skywatcher u primarnom fokusu uz pomoć DFK 21 kolor kamere. Sunce je fotografisano pomenutom kamerom pomoću Lunt H-alfa solarnog teleskopa prečnika 60 mm. Ovakav instrument omogućava vidljive detalje na Suncu kao što su: protuberance, filamenti, pege, fakule, hromosfera, granule. Korišćena je kompjuterizovana GoTo montaža NEQ6, a takozvana post processing obrada je vršena u softverskim paketima Registax i Photoshop.

Solarni teleskop i kamera su vlasništvo PMF-a u Nišu dobijenih na osnovu studentskog projekta Astronomija iz fotelje. Miodrag je uspešno testirao ovu opremu na terenskom snimanju.

Pogledajte ostale autorove radove nastale u ovoj njegovoj astrofotografskoj avanturi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.