Astronomija i Milanković u Noći istraživača

noc-istrazivaca-2014U petak, 26. septembra, istovremeno u više od 300 gradova Evrope biće organizovana “Noć istraživača“, manifestacija koja se već nekoliko godina istovremeno organizuje širom Evrope poslednjeg petka u septembru.

Jedan od tih gradova je i Niš, gde “Noć istraživača” organizuje Gimnazija “Svetozar Marković” u saradnji sa Prirodno-matematičkim i Elektronskim fakultetom. U okviru ovogodišnje “Noći istraživača”, u petak od 17 do 24 časa naši sugrađani će imati na raspolaganju bogat program, gde će naučnici sa njima ćaskati, plesati, istraživati, svirati i naravno, učiti.

U sklopu manifestacije biće održane sledeće aktivnosti: Mališani-velikani, Evropsko ćoše – Lekcije „Marije Kiri“, Rasti uz naučne strasti, Bioskop „Mikroskop“, Recept za zaljubljivanje, Sastanak na brzaka, Naučno-istraživačka bina. Zbog loše vremenske prognoze najveći deo planiranih aktivnosti održaće se u holu Elektronskog fakulteta.

Za sve ljubitelje astronomije pripremljen je zanimljiv program u okviru postavki “Rasti uz naučne strasti” i “Mikroskop Bioskopna Elektronskom fakultetu u Nišu.

“Astronomski” program:

18:00h, hol fakulteta

  • Otvaranje izložbe astrofotografija “Kosmička traganja”, autor Miodrag Sekulić, član i jedanog od osnivača astronomskog društva “Alfa”
  • Kratki filmovi iz serijala “Istorija nauke” – ucenici III-8 Gimnazije “Svetozar Markovic”

19:00h, amfiteatru na prizemlju

  • Projekcija filma “Putnik kroz vasionu i vekove – Milutin Milanković”, uz kratko predavanje prof. dr Dragana Gajića, redovnog profesora PMF-a i predsednika AD “Alfa”
  • Emitovanje ankete o tome koliko gradjani Niša poznaju život i delo Milutina Milankovića
  • od 21:00h: kratki filmovi iz serijala “Istorija nauke” – ucenici III-8 Gimnazije “Svetozar Markovic”

Departman za fiziku PMF-a u Nišu za Noć istraživača pripremio je postavku “Alisa u zemlji senzora” na kojoj će posetioci na zanimljiv moći da se upoznaju sa radom različitih senzora. Na ovom štandu posetioci će moći da izmere svoju visinu ultrazvučnim senzorom. Biće predstavljena i “čarobna” rukavica, koja reaguje na kretanje ruke u prostoru i pomeranje prstiju a njenim pomeranjem upravljaće se programom na računaru, i još mnogo toga.

Kompletan program manifestacije “Noć istraživača” u Nišu možete naći na zvaničnom sajtu. Sve aktivnosti preseljene su u na Elektronski fakultet u Nišu.

U Srbiji Noć istraživača se održava po peti put a finansirana je iz programa HORIZON 2020 koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru pod-programa Marija Kiri. Ove godine manifestacija se održava u devet gradova u Srbiji, i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, Zrenjaninu, Kragujevcu, Pančevu, Jagodini i Ćupriji i u pet ruralnih područja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.