Obeležen dan Univerziteta u Nišu

gajic-srebrni-znakPovodom obeležavanja 49. dana Univerziteta u Nišu, Savet univerziteta je na sednici održanoj krajem maja ove godine dodelio priznanja za istaknuti doprinos razvoju Univerziteta u Nišu.

Na svečanosti obeležavanja Dana Univerziteta u Nišu uručivanjem zlatnog i srebrnog znaka iskazana je posebna zahvalnost profesorima koji su značajno doprineli, ne samo ostvarivanju osnovne delatnosti Univerziteta, već i podizanju akademske zajednice na jedan viši nivo.

Zlatni znak Univerziteta u Nišu dobio je

  • dr Miloradu Mitkoviću, redovnom profesoru Medicinskog fakulteta u Nišu, dopisnom članu Srpske akademije nauka i umetnosti;

Srebrni znak Univerziteta u Nišu dobilu su:

  • dr Biljani Predić, redovnom profesoru Ekonomskog fakulteta u Nišu;
  • dr Aleksandru Petroviću, redovnom profesoru Pravnog fakulteta u Nišu;
  • dr Draganu Gajiću, redovnom profesoru Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu;
  • dr Gradimiru Iliću, redovnom profesoru Mašinskog fakulteta u Nišu i
  • mr Dragoslavu Aćimoviću, redovnom profesoru Fakulteta umetnosti u Nišu.

du_2014_nagradjeni_profesorii

Prof. dr Dragan Gajić od 1982. godine radi na fakultetu, najpre Filozofskom, a potom Prirodno-matematičkom. Od 2004. godine je redovni profesor na Departmanu za fiziku ovog fakultata, gde na svim nivoima studija drži nekoliko predmeta iz oblasti teorijske mehanike, astrofizike i fizike plazme. Na Departmanu za geografiju predaje Astronomiju, a na Departmanu za biologiju Osnove astrofizike sa astrobiologijom, predmet iz relativno nove oblasti, koja se na drugim biološkim fakultetima u našoj zemlji još uvek ne izučava.

du_2014_prof_gajicViše desetina njegovih radova i saopštenja objavljeno je u međunarodnim i domaćim časopisima i zbornicima međunarodnih konferencija. U njima su kinetičkom terijom razmatrani elektromagnetni talasi u laboratorijskim i kosmičkim plazmama, u različitim fizičkim situacijama. Učesnik je nekoliko naučnih projekata. Autor je udžbenika “Fizika Sunca”, koji je na 35. Sajmu knjiga u Nišu, 2005. godine, osvojio nagradu Inicijal za doprinos razvoju nauke i kulture. Profesor Gajić je i autor knjige “Udarni talasi u Kosmosu”, kao i koautor “Zbirke zadataka iz teorijske mehanike”. Recenzirao je više udžbenika i naučnih monografija iz oblasti fizike i astrofizike. Bio je predavač na većem broju seminara i konferencija.

Kao delegat u više mandata, profesor Gajić je aktivno učestvovao u radu rukovodećih organa Univerziteta u Nišu, Filozofskog i Prirodno-matematičkog fakulteta. Bio je i član ekspertske komisije za geonauke i astronomiju Ministarstva za nauku, tehnologiju i razvoj Republike Srbije.

Dr Dragan Gajić je jedan od osnivača Astronomskog društva “Alfa” iz Niša, čiji je i predsednik. U okviru aktivnosti ovog duštva održao je i veliki broj popularnih predavanja u Nišu, širom Srbije i susednih zemalja. Učestvovao je u preko sto radio i televizijskih emisija posvećenih astrofizičkim sadržajima.Za neke od njih pisao je i scenarije. Takva aktivnost je vrlo bitna komponenta njegovog pedagoškog rada i doprinela je porastu popularnosti astrofizike i astronomije kod nas. Njegov pionirski rad u ovoj oblasti doprineo je da se, uz pomoć Astronomskog društva “Alfa”, ostvari svestrana i plodna saradnja sa drugim srodnim organizacijama u zemlji i inostranstvu. Zahvaljujući njegovoj pomoći i aktivnostima “Alfe”, na jugu Srbije osnovano je nekoliko astronomskih društava (u Kruševcu, Knjaževcu, Surdulici) i više astronomskih sekcija u školama. Njegovim angažovanju i velikim zalaganjem njegovih saradnika, kao deo Laboratorije za astrofiziku, na Prirodno-matematičkom fakultetu je formirana je Astronomska opservatorija. Time su Prirodno-matematički fakultet i Univerzitet u Nišu postali značajan i nezaobilazan centar astronomije u Srbiji.

Više o dodeljenim priznanjima, dobitnicima i obeležavanju Dana univerziteta možete da pročitate na sajtu Univerziteta u Nišu.

One Reply to “Obeležen dan Univerziteta u Nišu”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.