Kometa C/2022 E3 (ZTF)

Ako ste tokom prethodnih par meseci bili totalno izolovani od vesti ili toliko ne volite vesti iz astronomije da čim ih čujete menjate sajt/TV kanal/radio stanicu onda verovatno niste čuli za kometu koja će za nekoliko dana biti najbliža Zemlji i već je (teoretski) vidljiva golim okom. U svim drugim slučajevima sigurno ste čuli za novu kometu C/2022 E3 (ZTF).

Ime objekata C/2022 E3 (ZTF) govori nam da je reč o neperiodičnoj kometi (ili kometi sa periodom dužim od 200 godina) koja je otkrivena 2022. godine. Oznaka “E” govori nam u kojoj polovini meseca je kometa otkrivena – prva polovina marta (A: 1 – 15. januar, B: 16 – 31. januar, C: 1 – 15. februar, D: 16 – 29. februar, E: 1 – 15. mart, …). Broj “3” označava da je ovo treća kometa otkrivena u tom periodu. Nastavak u zagradi najčešće označava ko je otkrio kometu.

Kometa C/2022 E3 (ZTF). Fotografiju snimio Auvo Korpi, 27. januara 2023. godine (Izvor: Flickr profil)

Kometa C/2022 E3 (ZTF) otkrio je Zwicky Transient Facility (ZTF) koji na dva dana skenira celo nebo severne hemisfere iz Palomar observatorije u Kalifoniji. Oznaku ZTF u imenu nose i mnoge druge komete.

Na osnovu određene orbite komete C/2022 E3 (ZTF) zaključeno je da ova kometa potiče iz Ortovog oblaka, na samoj granici Sunčevog sistema (kao i većina drugih kometa). Nalazi se na orbiti oko Sunca, sa periodom od oko 50.000 godina. Najbliže Suncu, kroz perihel, prošla je 12. januara i tada je od naše zvezde bila udaljena samo 1,1 astronomsku jedinicu.

Nakon prolaska pored Sunca kometa je krenula “nazad”, ka najdaljim delovima Sunčevog sistema. Na tom putu najbliže Zemlji proćiće sledeće nedelje, 1. februara. Tada će C/2022 E3 (ZTF) od Zemlje biti udaljena oko 0,28 astronomskih jedinica (astronomska jedinica je oko 150 miliona kilometara i označava srednje rastojanje Zemlje od Sunca).

U periodu kada je najbliža Zemlji kometa će biti i najsjajnija tako da su dani oko 1. feburara najbolje vreme za posmatzranje.

Posmatranje komete C/2022 E3 (ZTF)

Već dugo astronomi amateri prate kometu C/2022 E3 (ZTF) i nadaju se da će ona prirediti relativno lep prizor na nebu i da će biti vidljiva golim okom. Ovo je privuklo pažnju šire javnosti, ali očekivanja mnogi su nerealna. Nažalost, kometa C/2022 E3 (ZTF) sigurno neće prirediti prizor koji smo mogli da vidimo u vreme prolaska Hejl-Bopove komete (C/1995 O1) ili bar onako kako se videla Halejeva kometa.

Rep komete C/2022 E3 (ZTF). Na ovoj fotografiji možemo videti tri plava jonska repa komete. Razlog pojavljivanja ova tri repa verovatno je uticaj promenjljivog solarnog vetra i njegova interakcija sa jonima koje izbacuje jezgro komete. Beli, prašinasti, rep komete vidljiv je sa leve strane i mnogo je kraći. Zelena boja komete potiče od kometine kome i nastaje zbog prisustva gasa ugljenika (Izvor: APOD / Jose Francisco Hernández)

Prognoze sjaja komete C/2022 E3 (ZTF) pokazivale su da će nnjen sjaj biti negde blizu granice vidljive golim okom. Modeli su predviđali da će kometa dostići sjaj od oko 5,2 magnitude a granica vidljivosti golim okom, u idealnim uslovima, je oko 6 magnitude (manji broj označava veći sjaj).

Ovo je relativno veliki sjaj komete, vidljiv golim okom iz izuzetno dobrih uslova. Međutim, ako u obzir uzmemo realne posmatračke uslove koji su dostupni većini ljudi (grad, svetlosno zagađenje itd) minimalan sjaj objekta koji je vidljiv golim okom postaje znatno veći.

Najsjajnija zvezda na nebu, Sirijus, ima sjaj -1,46 magnitude; Betelgez, najpoznatija zvezda sazvežđa Orion, ima sjaj oko 0,5 magnitude (ovo je promenljiva zvezda tako da sjaj nije uvek isti); sjaj “zvezde severnjače”, tj. Polaris, je oko 2 magnitude itd.

Ako želite da odredite koji je najtamniji objekat koji možete da vidtie golim okom možete da iskoristite neki od standardnih astronomskih metoda za određivanje granične magnitude.

Određivanje granične magnitude u sazvežđu Veliki medved: izađite napoilje i prebrojite koliko zvezda vidite u “žutom” trouglu. Ako vidte 3 zvezda – granična magnituda je oko 3,7; ako vidite 5 zvezda je oko 4,5; ako vidite 8 zvezda granična magnituda je oko 5,2 itd. Za više detalja pogledajte sajt NinePlanets.

Za određivanje granične magnitude možete da koristite metod sa prethodne slike (tj. za trougao 3 u sazvežđu Veliki medved). Za posmatranje komete C/2022 E3 (ZTF) možda je bolje koristiti trougao 19, blizu sazvežđa Mali medved.

Nažalost realni uslovi za posmatranje golim okom nisu baš optimistični. Međutim, trenutni sjaj komete je nešto veći od prognoziranog! Tako da je moguće da mksimalan sjaj bude još veći pa možda na nebu uspete i da nađete kometu C/2022 E3 (ZTF) kao neki “oblačić” ili “mrljicu”.

Predviđen sjaj komete (puna linija) i izmeren sjaj komete: vizelno (plave tačke)
i fotometrijski (crne tačke). Izvori više infroamcija: astro.vanbuitenen.nl

Na sonovu podataka sa prethodnog grafikona vidimo da je sjaj komete C/2022 E3 (ZTF) dostigao 4,5 magnitudu i trebalo bi da nastavi još malo da raste.

Iako je ovaj sjaj još uvek problematičan za posmatranje golim okom iz grada, za male teleskope i dvoglede kometa je C/2022 E3 (ZTF) je odličan i izuzetno zanimljiv objekat za posmatranje tokom narednih dana (ako oblaci dozvole, naravno).

Kako pronaći kometu C/2022 E3 (ZTF)?

Snalaženje i pronalaženje objekata na nebu najčešće nije jednostavan zadatak za posmatrače-početnike. Međutim, uz malo vežbe i mnogo strpljenja možete uspeti u tome. Za posmatranje najbolje koristite manji teleskop ili dvogled (ako je moguće fiksiran za stativ).

U vreme kad je najbliža Zemlji kometa C/2022 E3 (ZTF) nalaziće se blizu zvezde Polaris. za bolju orijentaciju obavezno koristite kartu (sledeća slika) ili neku od aplikacija za telefon ili računar.

Položaj komete C/2022 E3 (ZTF) na nebu u periodu 14. januara do 16. februara 2023. godine
(Izvor: wikipedia.org)

Kao što se sa slike lako zaključuje položaj komete se brzo menja, naročito u periodu kad je najbliža Zemlji. Položaj komete možete da pratite i npr. u programu Stellarium. Nakon instalacije ovog besplatnog programa informacije on ne prikazuje komete i potrebno je preuzeti podatke o željenoj kometi.

Naravno, tu su i mnogobrojne aplikacije za mobilni telefon koje vas strelicom na ekranu “vode” do traženog objekta, u ovom slučaju komete C/2022 E3 (ZTF). U zavisnosti od toga za koju se aplikaciju opredelite pogledajte odgovarajuću dokumentaciju da proverite da li je potrebno još nešto da uradite da bi dodali podatke o kometi.

Da li će biti javnog posmatranja C/2022 E3 (ZTF) u Nišu?

Još uvek ne znamo ali procena nije optimistična. Ako vremenski i posmatrači uslovi dozvole Astronomsko društvo “Alfa” i Departman za fiziku PMF-a u Nišu sigurno će organizovati posmatranje komete. Za sada posmatranje ne deluje realno tako da je u planu jedno naučno-popularno predavanje o ovoj i drugim kometama (predavač će biti prof. dr Dragan Gajić). Više informacija uskoro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.