AD “Alfa” u poseti vrtiću “Crvenkapa”

Na poziv vaspitačice Ivane Đorđević iz vrtića Crvenkama u Nišu, Atronomsko društvo Alfa je u cetvrtak, 29.12.2022. godine posetilo tu ustanovu i predškosku grupu koju vode vaspitačice Ms Ivana Đorđević i Aleksandra Đorđević. Naša poseta toj ustanovi bila je ranije najavljena od strane vaspitačica izvršnom odboru ustanove „Pčelica“, kao i svim odgovornim licima koji su odobrili naš dolazak.

Ivana i Aleksandra su pokrenule projekat pod nazivom „Planetarijum – razvija moj um“, a u cilju implementacije inovativnih metoda rada sa decom predškolskog uzrasta. Potpuno samostalno, vaspitačice, deca i njihovi roditelji su učinili da ulazni deo vrtića, hodnik i soba gde borave deca izgledaju kao svemirsko predvorje. Imaju i „Komandni modul“ za lansiranje raketa koji je napravljen od stiropora, starih tastatura i mobilnih telefona. Od satenskog platna su napravili nebesko plavetnilo sa zakačenim zvezdicama, a imaju i makete raketa, svemirskih brodova i kao i maketu Sunčevog sistema koje su sami izradili od stiropora i kartona. Od lusterskih abažura su napravili makete planeta.
Naš zadatak je bio da deci, što je više moguće, spustimo svemir i predstavimo njegove tajne u sobi vrtića. U tu svrhu, Čeda je doneo teleskop, svetleći globus nebeske sfere, kao i papirne makete za pravljenje sunčanog sata sa gnomonom.

Koncept je bio takav da se predstavim ko sam, odakle dolazim i da deca krenu sa pitanjima. Kasnije sam predstavio konstrukciju i rad teleskopa, a na kraju smo pravili sunčani sat od papira i drvenih stapića koji su glumili gnomon. Poseta je planirana da traje sat vremena, to jest od 10 do 11 časova, ali to su deca prepuna pitanja i očarana svemirom, tako da je poseta trajala preko 2 sata. Ja, kao predavač, sam bio očaran njihovim pitanjima, ali i znanjem. Deca znaju da nabroje planete Sunčevog sistema. I to pravilnim redosledom. Znaju da nabroje Jupiterove satelite, pravilnim redosledom takodje. Znaju Saturnove satelite. Znaju šta je i gde je Olimpus Mons. Deca od 6 godina! Ako nastave tim tempom, neka deca odatle će sigurno postati fizičari, astronomi, kosmonauti… Ovom posetom naša saradnja se nije završila.

Zapažanja vaspitačica vrtića:

  • „Tema projekta je izazvala veliku pažnju dece, roditelja, dece iz drugih vaspitnih grupa, celog vrtića. Tema zaista atraktivna, no dosta apstraktna, te od vaspitača zahteva duboko promišljanje. Vaspitači sve vreme traže odgovor na pitanja: koji sadržaji rada mogu da inspirišu decu, koja bude interesovanja i radoznalost, a koja zamaraju i nisu dovoljno jasna.
  • Saradnja sa lokalnom sredinom, Udruženjem Alfa, ostavio je dubok i značajan trag na decu. Pod utiskom prof. Čede i njegovog sunčanog sata, deca su danima pričala o njegovom gostovanju.
  • Potrebno je svečano završiti projekat Planetarijum – razvija moj um puštanjem helijumskog balona u nebo, na kome će biti zakačene poruke sve dece – poruke svemiru i nekim, možda, drugim planetama na kojima je život moguć“.

Pogledajte fotografije koje su snimile vaspitačice tokom posete ovoj predškolskoj grupi i poslale nam objavljivanje na sajtu Društva

Aktivnosti AD “Alfa” u 2022. i 2023. godini realizuju se u okviru projekta “Kako dohvatiti zvezde?” uz finansijsku podršku Centra za promociju nauke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.