“Astronomija iz fotelje” na XXXI Republičkom seminaru o nastavi fizike

U Vrnjačkoj Banji od 30. aprila do 2. maja održan je 31. po redu seminar o nastavi fizike i XII Kongres fizičara Srbije. Na ovom skupu učešće je uzeo veliki broj profesora i nastavnika iz fizike širom Srbije, ali i gosti iz inostranstva. Tim “Astronomija iz fotelje” učestvovao je na ovom seminaru sa poster prezentacijom svog rada “Astronomija na internetu i Astronomija iz fotelje” koji su tom prilikom predstavili Milan Milošević i Zoran Tomić. U prvom delu rada prestavljeno je istraživanje koje je sproveo Milan Milošević u vezi promocije astronomije na internetu. Predstavljena su tri najuspešnija sajta koja se aktivno bave promocijom astronomije, zajedno sa statističkim podacima o njihovoj posećenosti. Takođe, pored analize posećenosti ovim sajtovima dat je kraći pregled sugestija i zamerki u vezi sajtova koji se bave promocijom astronomije na prostoru Srbije.

U drugom delu rada predstavljen je projekat “Astronomija iz fotelje”. Ukratko su predstavljeni rezultati rada u dosadašnjem delu projekta, planovi za otvaranje i nakon otvaranja. Rad je privukao veliko interesovanje učesnika skupova, kojima su tom prilikom podeljeni i flajeri o projektu. Veliki broj nastavnika fizike iskazao je interesovanje da i njihovi učenici prate aktivnosti ovog projekta, ali i da tim poseti njihove škole sa solarnim teleskopom. U utorak, 30. aprila, solarni teleskop je postavljen na terasi hotela gde su učesnici seminara imali prilike da pogledaju kako teleskop funkcioniše i koje su njegove performanse. Tom prilikom tim je snimio protuberancu na Suncu.

Jedan od gostujućih predavača na seminaru bila je i Rosa Doran. Rosa Doran je koordinator međunarodnog programa “Galileo Teaching Program” koja je na seminaru održala predavanje posvećeno promociji astronomije i novom načinu organizovanja predavanja kako iz fizike, tako i iz astronomije. Članovi tima imali su prilike da se upoznaju sa gospođom Doran i razemen svoja iskustva na polju promocije astronomije, ali i upoznaju Rosu sa projektom koji se realizuje u Nišu. Tom prilikom tim je dobio poziv za učešće na međunarodnoj konferenciji “Global Hands-On Universe” koji će se održati u Grčkoj avgusta meseca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.