Evropski dani Sunca u Kruševcu

Dan_Sunca5Povodom manifestacije “Evropski dani Sunca” u Kruševcu je 14. maja organizovana mala svečanost u Beloj sali Kulturnog centra Kruševac. Za drage sugrađane tim povodom održana su tri zanimljiva predavanja o Suncu, održana je izložba radova najmlađih sugrađana na temu Sunce i ispred KCK održano je posmatranje Sunca putem Lunt solarnog teleskopa iz Niša.

Zoran Tomić tokom predavanja “Fizika Sunca”
Zoran Tomić tokom predavanja “Fizika Sunca”

Manifestaciju je otvorila pomoćnik gradonačelnika za ekologiju, održivi razvoj i energetiku Dragana Milićević. Posetioci su imali prilike da čuju predavanje pod nazivom Fizika Sunca koje je održao Zoran Tomić, član AU “Eureka” i koordinator projekta “Astronomija iz fotelje”. Drugo predavanje o solarnoj energiji održali su maturanti Gimnazije Lazar Živadinović i Vladan Ćirić i na kraju zanimljivo predavanje o Suncu u knjiženosti pod nazivom Sunce u kulturi i stvaralaštvu naroda, kao inspiracija za stvaranje, osećanje i trajanje održala je prof. srpskog jezika i književnosti Marija Videnović.

Posmatranje Sunca ispred KCK
Posmatranje Sunca ispred KCK

Veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola posetili su ovu manifestaciju ali i stariji sugrađani. Veliku pažnju privuklo je posmatranje Sunca koje je održano ispred KCK od 13:30 do 15:00 časova. Posetioci su mogli da kroz solarni teleskop vide kako izgleda fotosfera Sunca, granulasta struktura, solarne baklje i sunčeve pege, tj. sve ono o čemu je na predavanje “Fizika Sunca” rečeno, to je i demonstrirano pomoću ovog teleskopa. Veliki broj njih je i svojim fotoaparatima fotografisalo Sunce i na taj način sa sobom su poneli uspomenu na ovu manifestaciju.

Te večeri na Regionalnoj televiziji Kruševac u emisiji Uvek više gostovali su predavači Zoran Tomić i Marija Videnović. U emisiji bilo je reči o utiscima sa manifestacije i priča o Suncu i solarnoj energiji sa stanovišta nauke i sa stanovišta književnosti i narodnog verovanja. Gledaoci su mogli da čuju zanimljivosti o našoj matičnoj zvezdi, procesima koji se na njoj dešavaju, kako se koristi solarna enegrija za potrebe ljudi na Zemlji. Sa stanovišta književnosti bilo je reči o tome kako su stari narodi verovali u Sunce i pripisivali mu božanske karakteristike, o etnoastronomiji i izvorima koji se mogu koristiti za ovaj tip istraživanja. Emisiju je vodila Nataša Vukotić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.