Prvo svetlo CCD kamere

U petak 19. aprila članovi tima “Astronomija iz fotelje” Zoran Tomić i Milan Milošević zajedno sa Miodragom Sekulićem, potpredsednikom AD “Alfa” izvršili su testiranje CCD kamere i drugog teleskopa koji će biti dostupan za javna posmatranja. Pripreme za otvaranje opservatorije se trenutno nalazi u završnoj fazi, pa se koristi svaki slobodan trenutak da se oprema testira. Period kiše i oblaka nisu dozvolili da se to ranije učini. Te večeri je i CCD kamera po prvi put korišćena i izvršeno je testiranje njenih performansi. Tokom večeri kamerom vršeno testiranje snimanja Meseca. Nažalost vremenski uslovi nisu dozvolili da Saturn bude snimljen, ali je zato Mesec, naš najbliži svemirski komšija, uspešno fotografisan. On se trenutno nalazi u rastućoj fazi (prva četvrt) pa je akcenat tokom snimanja stavljen na predeo oko terminatora, gde se lepo vide krateri.

Zajedno sa teleskopom Vixen testirana je i montaža NEQ5 koja je kupljena od Teleskop centra iz Subotice. Pokazalo se da su performanse ove montaže zaista odlične i tokom rada preko ručnog kontrolera, ali i astronomskog programa na računaru. Montaža će pored posmatranja sa PMF biti korišćena za organizaciju posmatranja Sunca i planeta sa Tvrđave i drugih lokacija u Nišu i okolini.

U narednom periodu izvršće se dodatna testiranja Meade teleskopa, zajedno sa CCD kamerom. Ovaj teleskop biće postavljen u kupolu i biće korišten za posmatranja i  snimanje još većeg broja astrofotografija. Sve ove fotografije ćemo do otvaranja opservatorije podeliti sa vama putem sajta projekta, a nakon toga imaćete priliku da uživate u direktnom posmatranju svemira iz vaših fotelja. U nastavku možete pogledati nekoliko fotografija snimljenih (mobilnim telefonom) tokom testiranja opreme i fotografije Meseca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.