Više od 100 000 ljudi posmatralo pomračenje Sunca sa PMF-a u Nišu

Prof. dr Dragan Gajić demonstrira indirektnu metodu posmatranja Sunca
Prof. dr Dragan Gajić demonstrira indirektnu metodu posmatranja Sunca

Delimično pomračenje Sunca koje je 20. marta moglo da se posmatra iz naših krajeva privuklo je veliku pažnju javnosti. Astronomsko društvo “Alfa” i Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu su povodom ovog događaja organizovali nekoliko zanimljivih događaja sa ciljem da ovu astronomsku pojavu približe sugrađanima.

Na dan pomračenja organizovano je javno posmatranje iz gradske tvrđave, a sa krova Fakulteta obezbeđen je direktan internet prenos celog toka pomračenja.

Teleskop sa filterom za direktno posmatranje Sunca
Teleskop sa filterom za direktno
posmatranje Sunca

Za javno posmatranje pomračenja iz tvrđave korišćena su tri teleskopa, a na svakom od njih demonstriran je različit metod posmatranja. Najstariji teleskop služio je za posmatranje pomračenja indirektnom metodom, drugi teleskop korišćen je za posmatranje Sunca pomoću kamere, na ekranu. Na trećem teleskopu, koji je privukao najveću pažnju, posetioci su imali mogućnost da na bezbedan način direktno gledaju Sunce. Posmatranju pomračenja su, osim više hiljada zainteresovanih sugrađana, prisustvovale i mnogobrojni novinari i fotoreporteri. Tokom skoro tri sata posmatranja svi zainteresovani posetioci mogli su da čuju stručne komentare predstavnika organizatora, saznaju mnoge zanimljivosti i dobiju odgovore na brojna pitanja iz sveta astronomije.

Lik Sunca na krovu PMF-a projektovan kroz rupice na kartonu
Lik Sunca na krovu PMF-a projektovan kroz rupice na kartonu
Solarni teleskop na krovu PMF-a sa kojeg je direktno prenošen tok delimičnog pomračenja Sunca preko itnerneta
Solarni teleskop na krovu PMF-a
sa kojeg je direktno prenošen tok delimičnog pomračenja Sunca preko interneta

Paralelno sa javnim posmatranjem iz Tvrđave, emitovan je direktan “online” prenos pomračenja sa krova Prirodno-matematičkog fakulteta. Ovom prilikom je za snimanje Sunca korišćen specijalan solarni teleskop PMF-a, koji je nabavljen u okviru studentskog projekta “Astronomija iz fotelje”, realizovanog u programu “Pokreni se za budućnost”. Ideja organizatora da se prenos emituje na sajtovima AD Alfa (355 pregleda), Svet nauke (382), Astronomska stanica Vidojevica i Astronomski magazin (670), brzo se proširila društvenim mrežama i internetom i poprimila mnogo veće razmere od očekivanih. Potpuno neočekivano mnogobrojna javna glasila preuzela su prenos i emitovali materijal na svojim sajtovima. Direktan prenos ili snimak pomračenja Sunca sa krova PMF-a pogledalo je više od 120 000 ljudi, a u jednom trenutku, prenos je istovremeno pratilo više od 10 000 zainteresovanih. Najviše je praćen prenos na sajtovima: Blic (28410), B92 (9665), Kurir (5900), RTS (4300), Mondo i Južne vesti (po 2300), itd. Svi posetioci ukupno su pregledali oko 14500 sati pomračenja i u proseku proveli 7,6 minuta prateći prenos. Najvernija publika bila je na sajtu AD Alfa sa prosekom od 28 minuta! Medijsku promociju prenosa pomogla je Astronomska opservatorija u Beogradu.

Fotoreporteri i građani snimaju pomračenje na displeju fotoaparata montiranom na teleskop
Fotoreporteri i građani snimaju
pomračenje na displeju fotoaparata montiranom na teleskop

Veče pre pomračenja organizovana su dva naučno-popularna predavanja na PMF-u. Prof. dr Dragan Gajić govorio je o istoriji i načinu nastanka pomračenja Sunca, a Milan Milošević je održao predavanje o fizici Sunca i njegovoj aktivnosti. Ovim predavanjima prisustvovalo je oko 80 ljudi. Verovatno bi ih u sali bilo više, ali mnogi su odlučili da ostanu kod kuća i prate najavljeni online prenos predavanja. Nažalost, tehnički problem sa audio opremom osujetio je plan emitovanja direktnog prenosa iz amfietatara. Međutim, nedostatak tona nije sprečio online posetioce da prate prenos predavanja preko slajdova na sajtovima AD Alfa i Svet nauke. Direktan prenos predavanja pogledan je više od 2000 puta, sa istovremenim maksimumom od 55 gledalaca i prosekom od oko 13 minuta po posetiocu.

U danima koji su prethodili pomračenju mnogobrojne lokalne i nacionalne medijske kuće prenele su najavu aktivnosti AD Alfa i Departmana za fiziku PMF ili ih, u okviru svojih vesti, citirale kao izvor informacija o pomračenju Sunca. Samo na sajtu Svet nauke tekst o pomračenju Sunca i najavu posmatranja iz Tvrđave i prenosa pomračenja i predavanja pročitan je više od 40.000 puta za pet dana.

U organizaciji i realizaciji ovog dvodnevnog astronomskog programa učestvovali su dr Dragan Gajić (redovni profesor PMF-a), Miodrag Sekulić (Astronomska stanica Vidojevica i AD Alfa), Milan Milošević (istraživač saradnik na PMF-u), Nikola Naumović i Čedomir Stanković (AD Alfa) i Marko Stojanović (student master studija fizike na PMF-u).

Galeriju fotografija sa krova PMF-a, iz Tvrđave i predavanja možete da pogledate na sajtu Astronomskog društva “Alfa”.

Posmatrači čekaju u redu da stignu do teleskopa i pogledaju Sunce
Posmatrači čekaju u redu da stignu do teleskopa i pogledaju Sunce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.