Predavanje “Naši zaboravljeni velikani” u Velikoj sali Univerziteta u Nišu

U poslednjih nekoliko godina prof. dr Dragan Gajić, predsednik Astronomskog društva “Alfa” i redovni profesor (u penziji) Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišui, u više navrata je u diskusijama o našem obrazovnom sistemu govorio o našim naučnicima koji su dali značajan doprinos razvoju naše i isvetske nauke, ali koji su nažalost, u našoj široj javnosti zaboravljeni ili se o njima, a pre svega o njihovom radu,  malo zna. Iz takvih diskusija proizašla je ideja da se o nekima od njih, bez dubljeg teorijskog zalaženja u njihov rad, nešto kaže kroz prigodno predavanje. Cilj je da se bar deo naših građana, a pre svega mladi ljudi, upoznaju sa značajem ovih naučnika. Tako je nastalo predavanje “Naši zaboravljeni velikani ili kakav smo to mi narod?”. 

U njemu profesor Gajić govori o nekim našim značajnim ali u velikoj meri “zaboravljenim” naučnicima u oblasti prirodno-matematičkih i tehničkih nauka, uz sagledavanje istorijskih i društvenih okolnosti kada se odvijao njihov rad.

Među njima ima onih o kojima se skoro ništa ne zna (Zaharije Orfelin, Atanasije Stojković, Vuk Marinković), ima i onih o kojima se govori samo u kontekstu nacionalnih prepucavanja (Ruđer Bošković). Tu su i oni koje smo počeli da uvažavamo tek kada smo saznali koliko su u svetu cenjeni (Milutin Milanković), kao i oni za koje su uglavnom svi čuli, ali malo znaju o njihovom stvarnom radu (Josif Pančić, Sima Lozanić, Jovan Cvijić, Mihajlo Pupin, Mihajlo Petrović, pa i Nikola Tesla, koji je u laičkoj javnosti više poznat po “ezoteričnim” otkrićima koja mu se pogrešno pripisuju, a manje po svojim genijalnim delima koja su preporodila našu civilizaciju). Konačno govori se i o Pavlu Saviću, pioniru istraživanja u oblasti fisije, koji je do pre tridesetak godina bio jako poznat i cenjen, a da se danas takoreći i ne pominje u našim školama i udžbenicima. Takav naš odnos prema pomenutim velikanima svakako nam ne služi na čast! 

Predavanje će prof. dr Dragan Gajić održati u četvrtak, 30 novembra 2023. godine, u Velikoj sali Univerziteta u Nišu, sa početkom u 19 časova.

Predavanje će biti održano u okviru realizacije projekta „Kako dohvatiti zvezde“, koji je podržao Centar za promociju nauke Beograd, u organizaciji Astronomskog društva „Alfa“, Departmana za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta i Univerziteta u Nišu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.