Predavanje “Kako se sporazumevati sa vanzemaljcima?”

U poslednje vreme, po ko zna koji put, u svetu se, posebno u SAD, čak i pred zvaničnim političkim organima odlučivanja, ponovo aktuelizuje prisustvo vanzemaljaca i njihovih letelica na našoj planeti. U tom kontekstu je intesantna predstojeća aktivnost u niškom Astronomskom društvu “Alfa”.

U okviru realizacije projekta „Kako dohvatiti zvezde“, koji je podržao Centar za promociju nauke Beograd, Astronomsko društvo „Alfa“ i Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, organizuju predavanje„Kako se sporazumevati sa vanzemaljcima?” Predavač će biti prof. dr Dragan Gajić.

Ne udubljujući se u argumentaciju (ne)postojanja vanzemaljskih civilizacija, autor predavanja razmatra mogućnosti za uspostavljanje kontakta i sporazumevanje sa njima. Na predavanju će biti reči o tome na koje se načine može sprovesti ova komunikacija i koji su se predlozi za njenu realizaciju pojavljivali kroz istoriju. Analiziraće se neki vidovi te komunikacije, koja se, u principu, može ostvariti neposrednim kontaktima, mehanizmima veze (radio talasima ili optičkim, pre svega laserskim signalima) ili drugim, mešovitim, metodama (slanjem poruka preko kosmičkih letelica ili robotizovanih, automatskih, samoreplicirajućih sondi, itd.). Biće ukazano i na tehničke i fizičke probleme u realizaciji pomenutih vidova komunikacije. Posebno će biti istaknut problem “jezika” komuniciranja, s obzirom na logičnu razliku kognitivnih i mentalnih sposobnosti civilizacija. U tom smislu, biće pomenuti i pokušaji stvaranja univerzalnog “kosmičkog” jezika.

Predavanje će biti održano u četvrtak, 17. avgusta 2023. godine, na Prirodno-matematičkom fakultetu, sa početkom u 20 časova.

https://www.slideshare.net/adalfa/kako-se-sporazumevati-sa-vanzemaljcima-prof-dr-dragan-gaji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.