Predavanje i posmatranje povodom Evropske noći istraživača

Povodom predstojeće Evropske noći istraživača AD “Alfa” i Departman za fiziku organizuju naučno-popularno predavanje (četvrtak, 28. septembar) i teleskopsko posmatranje (petak, 29. septembar).

Jedno od kanonskih pitanja astrobiologije je Postoji li život i na drugim mestima u Kosmosu? U pokušajima da se dâ odgovor na ovo pitanje savremena astrobiologija razvija metode, najpre, za određivanje mesta u Kosmosu na kojima je moguć nastanak i razvoj života u bilo kojoj formi, a potom, i za utvrđivanje da li na tim mestima život zaista postoji.

Upravo o ovom drugom problemu, u četvrtak, 28. septembra 2023. godine u 20 časova, prof. dr Dragan Gajić održaće predavanje

“Biosignature u Kosmosu ili kako otkriti postojanje života tamo daleko?”.

Predavanje će biti održano u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta.

Profesor Gajić će govoriti o metodi otkrivanja biosignatura, supstanci koje nastaju kao posledica sadašnjih ili prošlih bioloških aktivnosti na proučavanom kosmičkom objektu. Uglavnom se radi o metaboličkim produktima nižih oblika života ili su rezultat degradacije organizama, na osnovu kojih se može prepoznati njihovo postojanje. Ove supstance nisu siguran dokaz postojanja života na određenom kosmičkom objektu, ali predstavljaju dobar signal za dalje istraživanje. Na predavanju će biti prezentovana i najnovija otkrića biosignatura u Sunčevom sistemu (Mars, Venera, Evropa, Enceladus), ali i izvan njega.

Ako vremenski uslovi dozvole u petak 29. septembra planirano je posmatranje Saturna, Jupitera i Meseca. Teleskop će biti postavljen na parkingu Prirodno-matematičkog fakulteta u periodu od 20:00 do 22:00 h.

Ove aktivnosti deo su projekta „Kako dohvatiti zvezde?“ koji AD Alfa, u saradnji sa Departmanom za fiziku PMF-a, realizuje u 2022/23. godini uz finansijsku podršku Centra za promociju nauke.

One Reply to “Predavanje i posmatranje povodom Evropske noći istraživača”

  1. Postovani,
    Zamolila bih Vas da me obavestite da li ce se odrzati planirano posmatranje u petak. Dosle bi dve odrasle osobe i jedno dete od sedam godina.
    Hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.