Posmatranje tranzita Merkura (11. novembar 2019)

ponedeljak, 11. novembra planeta Merkur prividno će preći preko Sunčevog diska. Ova pojava poznata je kao „tranzit Merkura“.

13:35 h senka Merkura pojaviće se na disku Sunca. Tranzit će trajati do 19:04 h, a maksimum tranzita nastupiće u 16:09 h i tada će Merkur biti najbliži centru Sunčevog diska. Međutim, samo par minuta nakon maksimuma Sunca će zaći tako da kraj tranzita neće biti vidljiv iz naših krajeva.

Put Merkura preko diska Sunca i satnica (izvor: EclipseWise)

Tokom tranzita Merkur će kroz teleskope biti vidljiv na disku Sunca kao crni kružić. Za posmatranje tranzita neophodno je koristiti specijalne filtere za posmatranje Sunca.

Ako meteorološki uslovi dozvole Astronomsko društvo „Alfa“ iz Niša organizovaće javno posmatranje tranzita Merkura. Specijalni teleskop za posmatranje Sunca nalaziće se na parkingu Prirordno-matematičkog fakulteta.

Tranzit Merkura 2016. godine (izvor: NASA)

Tranziti planeta preko Sunčevog diska su relativno retka pojava. Samo dve planete (Venera i Merkur) mogu da prividno, gledano sa Zemlje, pređu preko diska Sunca. Tokom tranzita planeta se na disku Sunca vidi kao crn krug koji se polako pomera sa jedne ka drugoj strani sjajnog diska Sunca. Za razliku od tranzita Venere, koji se dva puta javlja na 8, a do sledećeg je potrebno da prođe više od 100 godina, tranzit Merkura javlja se dosta češće (13 ili 14 puta u veku).

Posmatranje tranzita Merkura biće organizovano u okviru projekta „Apolo na mreži”, koji realizuje AD „Alfa“ uz podršku Centra za promociju nauke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.