Poslednje testiranje opreme

Milan Milošević i Zoran Tomić su u ponedeljak, 20. maja, izvršili poslednja testiranja opreme pred otvaranje. Nažalost, vremenski uslovi nisu išli na ruku, pa je završno testiranje opreme moralo par puta da se odlaže. Srećom, vremenski uslovi su pogodovali pa je iskorišćena prilika za obavljanje poslednjih provera pred svečano otvaranje opservatorije.

Veče je bilo kao stvoreno za posmatranje. Oblaka praktično i nije bilo, atmosfera je bila relativno mirna, temperatura prijatna. Teleskop i oprema su postavljeni u kupolu po prvi put i nakon povezivanja opreme počelo se sa testiranjem. Prvo je vršeno testiranje rada Meade LX200 teleskopa i posmatranje objekata putem okulara. Teleskop je odlično useveren i savršeno pronalazio željene objekte. Tom prilikom posmatrani su Mesec, Saturn, zvezdana jata (M13, M92 i M5) i planetarna maglina M57. Sam teleskop nije predviđen sa posmatranje objekata dubokog neba zbog svoje optike, ali se na navedenim objektima pokazao kao odličan.

Nakon toga usledila je druga faza testiranja, a to je sa kamerom Philips ToUcam kojom je snimljen Saturn i Mesec. Snimljen je deo kratera na Mesecu koji se nalazi blizu terminatora, kao i Saturn. U nastavku možete pogledati fotografije Meseca i Saturna koji su ovom modifikovanom web kamerom snimljeni i obrađeni u Registax 6 programu. Nažalost, kamera je monohromastka (crno beli snimak daje) pa Saturn nije snimljen u boji.

Treći deo testa rađen je sa Meade DSI kamerom. Cilj je bio da se isprati praćenje teleskopa i snimanje objekata dubokog neba. Oprema je savršeno funkcionisala i napravljeni su snimci zvezdanog jata u Herkulesu M13 i planetarne magline M57 (Ring Nebula) u sazvežđu Lira. Fotografije su sirove (neobrađene) i ovog puta nije korišćen program za obradu snimaka.

Poslednji deo testiranja odnosio se na kontrolu teleskopa pomoću računara van opservatorije. Tim trenutno radi na pronalaženju najboljeg rešenja koje će se implementirati u narednom periodu. Testiranje je bilo uspešno za kontrolu teleskopa putem Stellarium programa i u narednom periodu (i nakon otvaranja opservatorije) radiće se na realizaciji i ovog dela projekta.

Sve u svemu, može se reći da je veče bilo produktivno i da je za skoro tri sata rada ostvaren cilj. U narednom periodu očekuje nas i svečano otvaranje opservatorije, o čemu će biti u reči već tokom ove nedelje, kada ćemo saopštiti tačan datum i vreme otvaranja. Do tada, uživajte u albumu fotografija sa ove aktivnosti.

3 Replies to “Poslednje testiranje opreme”

  1. Opservatorija se nalazi na krovu Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.