Pokretni planetarijum posetio Niš

Danas je, po prvi put, planetarijum stigao u Niš. Mobilni planetarijum jutros od 9h bio je postavljen u sali za fizičko u gimnaziji “Svetozar Marković”. U dana učenici su imali priliku da posmatraju “nebo”  i zvezde koje su se kretale kupolom planetarijuma. Za zanimljivu priču pobrinuo se Goran Pavičić, iz AD “Ruđer Bošković” u Beogradu, koji je tokom polučasovnih projekcija upoznavao posetioce o događajima u ovoj veštačkoj “noći”. Tokom dana održano je deset uzastopnih projeckija. Ovaj mobilni planetarijum je donacija UNESCO-a Društvu astronoma Srbije, povodom Međunarodne godine astronmomije (2009. godina). Na sajtu Južnih vesti možete da pogledate video snimak iz planetarijuma..

Dnašanji “astronomski” dan u Nišu završio je predavanjem prof. dr Milana Dimitrijevića iz Astronomske opservatorije u Beogradu. Tema ovog zanimljivog predavanja bila je večita dilema čovečanstva – da li smo sami u svemiru?. Prof. Dimitrijević govorio je o mogućnosti detektovanja signala nekih udaljenih civilizacija, komunikaciji sa njima i naseljavanju galaksije.

Organizatori gostovanja planetarijuma i predavanja bili su Društvo astronoma Srbije, Gimnazija “Svetozar Marković” – Niš,  PMF – Niš, AD “Ruđer Bošković” – Beograd i AD “Alfa” – Niš.

Nadam se da će planetarijum uskoro ponovo gostovati u Nišu pošto je, očigledno, interesovanje ogromno. Možda ovo bude i razlog da se ponovo razmisli o nekoliko godina staroj, a možda i zaboravljenoj, ideji da Niš dobije svoj planetarijum.

Pogledajte fotografije iz planetarijuma i sa posmatranja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.