“Otvorena vrata” opservatorije na krovu PMF-a (2022/23)

Posle duže pauze AD Alfa i Laboratorija za astrofiziku, astronomiju i astrobiologiju Departmana za fiziku PMF-a u Nišu otvaraju svoja vrata za sve zainteresovane ljubitelje astronomije I organizuju teleskopska posmatranja.

Tokom narednih nedelja, dok vremenski i posmatrački uslovi dozvoljavaju, teleskopska posmatranja će biti organizovana za male grupe (najviše 5-10 ljudi) sa krova PMF-a uz obaveznu prijavu i tačno dogovaranje termina. Nakon prijave kontaktiraćemo Vas u vezi mogućih termina (za grupu je potrebna samo jedna prijava). Formular za prijavu nalazi se na kraju ovog teksta.

U planu je da posmatranje budu moguća 1-2 puta nedeljno (najčešće četvrtkom). Predviđeno vreme za svaku grupu je 20-30 minuta.

Napomena: zbog ogromnog interesovanja predavanja moramo da organizujemo u većim grupama. Pojedinačna posmatranja u grupama moguća su za organizovane grupe učenika osnovnih i srednjih škola i studente.

Solarni teleskop Lunt (levo), Skywatcher 200/1000 (u sredini) i Meade LX200 (desno) ispred astronomske kupole na krovu PMF-a

U slučaju velikog interesovanja prednost će imati oni koji se ranije prijave. Za večernje posmatranje planirano je posmatranje Meseca, Jupitera, Saturna ili nekih drugih zanimljivih objekata, dok je za dnevno posmatranje planirano posmatranje aktivnosti Sunca (kroz specijalan solarni teleskop).

Takođe, tokom dnevnih posmatranja zainteresovani posetioci moći će da vide različite fotonaponske (PV) panele koji se nalaze na krovu PMF-a, i kroz razgovor sa nastavnicima i saradnicima Departmana za fiziku i Laboratorije za solarnu energetiku upoznaju sa principom njihovog rada i primenom PV sistema za dobijanje električne energije u urbanoj sredini.

“Otvorena vrata opservatorija” organizovana su u okviru projekta “Kako dohvatiti zvezde?” koji realizuje AD Alfa, u saradnji sa Laboratorijom za astrofiziku, astronomiju i astrobiologiju Departmana za fiziku PMF-a u Nišu, uz finansijsku podršku Centra za promociju nauke. Realizacija projektnih aktivnosti počela je 15. septembra 2022, i trajaće 13 meseci, do kraja decembra 2023. godine. Do sada je organizovano desetak javnih i polujavnih posmatranja, nekoliko poseta opservatoriji, kao i desetak naučno-popularnih predavanja. U narednom period, osim naučno-popularnih predavanja i posmatranja na PMF-u planirane su posete školama u Nišu i okolini, kao i jednodnevni program “Budi astronom na jedan dan” namenjen učenicima srednjih škola i njihovom upoznavanju sa praktičnim radom u astronomiji (više informacija sredinom oktobra!).

Zakazivanje posmatranja više nije moguće. Nastavak posmatranja moguć je najranije krajem aprila 2024. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.