Ne propustite 21.12.2020

Beše to davno, još 2012. godine.

Mi smo se u ovo vreme u najveće pripremali za seriju predavanja o nazovi smaku sveta koji nam je išao u susret. A šta su oni radili? Jedan deo građana se spremao za dolazak na predavanje, a drugi deo za odlazak na Rtanj kako bi se spasili. Bilo kako bilo, preživesmo i taj smak sveta bez da smo trepnuli. Ovi iz amfiteatra PMF iz Niša su izašli sa novim saznanjima da od smaka sveta nema ništa, a ovi sa Rtnja su se spustili sa teglama koje su kupili od lokalnih meštana, u kojima se nalazi rtanjski vazduh… Zanimljivo je to što od tog poslednjeg smaka sveta, katastrofičari ne najaviše ni jedan više. Kao da su se razočarali u Nibiru ili u to što je po završetku 13. Baktuna 21.12.2012., pod veoma čudnim okolnostima, zamislite, počeo 14. Baktun merenja vremena po Majanskom kalendaru.

Ostavimo mi sad to po strani. Koga interesuje kako je bilo pre 8 godina, može da pročita Šta će biti sa nama 2012? i Šta će biti sa nama 2012? – II. Ovaj put, 21.12.2020. godine, nebeska mehanika nam zaista priređuje jedan zanimljiv događaj koji bi trebalo ispratiti. Naime, tog dana Sunce zalazi oko 15:58, a u tom trenutku, na oko 20iznad horizinra nalaziće se Jupiter i Saturn u konjukciji, na svega 5’ (00 05’) prividne međusobne udaljenosti. 

U prevodu, biće toliko blizu da, sa odgovarajućim uvećanjem, u vidnom polju teleskopa se mogu posmatrati obe planete istovremeno.

U 17:10 njihova pozicija na nebu će biti vrlo nisko, na svega 10iznad horizonta, ako ako posmatrački uslovi budu dobri, i na toj visini se mogu gledati i snimati. To bi ujedno, najverovatnije, bio i poslednji momenat da se planete kako tako ulove jer svakim narednim minutom, kako tonu ka horizontu, biće sve slabije vidljive. 

Već u 17:30 biće na oko 5iznad horizonta i ko tada uspe da ih ulovi, može smatrati to velikim uspehom. U 18:20 zalaze iza horizonta i tad prestaje bilo kakva mogućnost za njihovo dalje posmatranje. Zato moramo biti brzi i efikasni kako bismo ulovili ovaj nesvakidašnji događaj.

Izvor: Astronomski magazin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.