Kopernikanska revolucija

U okviru ”Projekta podsticanja, promocije i popularizacije fizike i prirodnih nauka u južnoj i jugoistočnoj Srbiji”, Odsek za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta, niška Podružnica Društva fizičara Srbije i Astronomsko društvo ”Alfa” iz Niša, u saradnji sa Minstarstvom nauke Republike Srbije organizuju predavanje

Kopernikanska revolucija

Predavač će biti dr Milan Ćirković, naučni savetnik Astronomske opservatorije u Beogradu (AOB) i profesor na Departmanu za fiziku Univerziteta u Novom Sadu.

Sažetak predavanja: Biće predstavljeni istorijski i filozofski temelji Kopernikanske revolucije, najznačajnije revolucionarne promene u istoriji ljudske misli, koja je ponajviše uticala na stvaranje samog koncepta savremene nauke. Ovo je utoliko značajnije što naredne godine UN i UNESCO proslavljaju Medjunarodnu godinu astronomije, u čast jubileja 400 godina od Galilejevog otkrica teleskopa.

Predavanje će biti održano u četvrtak, 20. novembra 2008. godine, u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu (ul. Višegradska 33) sa početkom u 20 časova. Ulaz je slobodan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.