Uspešno održan InOMN 2010

Večeras je u Nišu uspešno, u organizaciji AD Alfa, održano prvo Internacionalno veče posmatranja Meseca. Veče je počelo zanimljivim predavanjem prof. dr Dragana Gajića o našem “prijatelju” Mesecu. Posle predavanja aktivnosti su nastavljene u gradskoj Tvrđavi. Vremenski uslovi bili su relativno dobri za posmatranje. U Tvrđavi su postavljena dva teleskopa pa je veliki broj građana Niša iskoristio priliku da “baci” pogled ka našem najbližem svemirskom susedu. Pogled posmatrača privukao je i sjajni Jupiter na istočnoj strani neba pa su teleskopi naizmenično kretani ka Mesecu i Jupiteru i njegovim satelitima.

Pogledajte neke od fotografija sa večerašnjeg predavanja i posmatranja

2 Replies to “Uspešno održan InOMN 2010”

  1. Predavanje profesora Gajica je bilo zaista zanimljivo, sto se naravno i ocekivalo. Promasaj je bio vrlo dug uvod u vezi poimanja Meseca kroz istoriju i religiju na ustrb vrlo zanimljivih i potrebnih informacija kako bi se objasnile “nepoznanice” i pitanja u vezi senki razlicitih duzina i pravaca koje se vide na fotografijama sto su ih nacinili astronauti Apolla 11, zatim igre svetla, pokretljivosti zastave iako nema vazduha, vetra itd. Licno znam odgovore na ova pitanja (iz emisija Discovery) ali smatram da je tome bilo potrebno pridodati vise paznje jer bismo sigurno dobili neka zanimljiva objasnjenja prof. Gajica. Drugo, sto se tice samog posmatranja u Tvrdjavi, zao mi je sto sam se vec privatno sa drustvom organizovao ali sledeci put posudicu svoj teleskop u cilju da se Mesec (i drugo sto se bude posmatralo) mnogo bolje vidi i na taj nacin privuce sto veci broj ljudi. Dva teleskopa je malo ali mislim da to nije ni bio maksimum koje drustvo Alfa moze da da. Tako, uz zelju da posmatranja budu fascinantnija pozdrav.

  2. Poštovani,

    sletanje na Mesec je česta tema, ali diskusija koja nema kraja. Činjenice su tu, svako može da ih prihvati ili ignoriše. Apolo program je samo jedan delić priče o Mesecu.

    AD Alfa je na posmatranju koristilo sve teleskope koje ima u vlasništvu, a ta dva teleskopa su bila dovoljna za sve zainteresovane posetioce. Naravno, svako ko želi uvek može da se uključi u rad društva i donese i svoju opremu na posmatranja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.