Internacionalno veče posmatranja Meseca u Nišu

U subotu, 18. septembra, povodom Internacionalne večeri posmatranja Meseca, biće održano predavanje

“Naš prijatelj Mesec”

predavač će biti prof. dr Dragan Gajić. Predavanje počinje u 19 časova u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta. Ako noć bude vedra, posle predavanja, biće organizovano posmatranje Meseca namenjeno svim zainteresovanim građanima. Teleskopi će biti postavljeni od 21h u Tvrđavi, pored starih rimskih spomenika.

InMON u Nišu organizuje Astronomsko društvo “Alfa” u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom i Savezom astronoma amatera Srbije. Pozivamo sve ljubitelje astronomije da posete program i upoznaju našeg najbližeg svemirskog “komšiju”. Ulaz je slobodan.

Ideja za organizovanje Internacionalne večeri posmatranja Meseca (InOMN) javila se 1. avgusta 2009. godine. Misija LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), koju je lansirala NASA, uspešno je stigla na svoj cilj, u orbitu oko Meseca. To je bio povod da tim misije organizuje program posvećen Mesecu. Ideja je bila da se kroz javna posmatranja i predavanja ljudi upoznaju sa Mesecom i NASA-inim projektima istraživanja Meseca. Sličnan program organizovali su tim LCROSS (Lunar Reconnaissance Orbiter) misi je i NLSI (Lunar Reconnaissance Orbiter) u okiru obeležavanja Međunarodne godine astronomije.

Godinu dana kasjije projektu su se priključile i druge velike institucije a mesto održavanja ovog događaja postala je cela planeta!

One Reply to “Internacionalno veče posmatranja Meseca u Nišu”

  1. Pingback: InOMN 2010 u Nišu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.