Totalno pomračenje Meseca iznad Niša 15. juna 2011. – veče posle

Astronomsko društvo Alfa u Nišu je sa velikim uspehom realizovalo akciju javnog posmatranja totalnog pomračenja Meseca sa bedema niške tvrdjave 15. juna 2011. godine. Reč je o do sada jednoj od najmasovnijih akcija javnog posmatranja ovakvog tipa ikada organizovanih, ne samo u okvirima našeg društva, već i u istorijskim analima ovoga grada. Izlazak već delimično pomračenog Meseca je gledano sa našeg posmatračkog mesta bio tik iznad samog Trema, najvišeg vrha na Suvoj planini.

Izlazak Meseca iz totalne faze pomracenja

Posmatranje je vršeno sa dva teleskopa: Njutnovim reflektorom 200/1000 mm kao i sa ruskim školskim durbinom 60/600 mm. Na licu mesta je organizovano predavanje predsednika društva profesora dr Dragana Gajića, o pojavi totalnog pomračenja Meseca. Tom prilikom posetioci su pored posmatranja imali priliku da čuju objašnjenja o samoj pojavi koja je bila u toku, kao i da postave mnoga druga pitanja u vezi sa ovom vanserijskom nebeskom pojavom.

O ovom poslednjem pomračenju Meseca je potrebno reći, da je ono u svojoj fazi totaliteta bilo do sada najtamnije vidjenjo u poslednjih 50 godina, a sa svojih 100 minuta spadalo je u red svakako najdužih. Lik potpuno pomračenog Meseca se jedva ocrtavao u okularu i svetlosno moćnog Njutnovog teleskopa.

Procena je da je ovaj dogadjaj zajedno sa članovima astronomskog društva Alfa ispratilo i oko 1000 posetioca. Posebno raduje činjenica da su medju njima najbrojniji bili upravo najmladji, za koje se iskreno nadamo da će što pre postati saradnici našeg društva. Takodje, ne zaboravimo i puno posetilaca čak i u trećoj životnoj dobi koji su sa nama bili do kasno uveče. Akcija posmatranja je po planu započela u 21 čas kako je i najavljeno, a završena je u 23:30 časova.

I na kraju da napomenemo da su akciju ispratili i lokalni mediji informisanja, na čijoj podršci posebno zahvaljujemo.

Sledeća akcija koju AD Alfa planira da izvede biće astronomski kamp “Niško astronomsko leto” na Ploči kod Suve planine, 1. jula 2011 godine, u trajanju od dve posmatračke noći sa mogućnošću boravka u planirarskom domu ili kampovanja. O ovome ćemo posebno informisati javnost, kao i do sada. Nadamo se da ćemo ovoga puta imati više sreće sa lepim vremenom i vedrim nebom.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.