Ruski kosmonaut posetio Niš

Dvostruki heroj Sovjetskog saveza, ruski kosmonaut Aleksandar Pavlovič Aleksandrov posetio je Niš.

Aleksandrov je deo ekipe ruskih kosmonauta koji, povodom proslave pola veka od Gagarinovog leta u kosmos, gostuju u 29 država sveta, a u Srbiju je, kako kaže, došao po vlastitom izboru.

Tokom prepodneva ovaj astronaut, koji je u svemiru u dva navrata proveo skoro godina, razgovarao je sa osnovcima škole “Vožd Karađorđe” i studentima Prirodno-matematičkog fakulteta na niškom aerodromu “Konstantin Veliki”, a na poziv gradonačelnika obišao je i Gradsku kuću.

– Let u kosmos je veoma neobična pojava, zato što morate da sednete u raketu. Visina rakete je oko 40 metara i lansira se na visinu od 240 kilometara oko zemlje. Ako se bude kretalo brzinom od 8 metara u sekundi onda će to telo da se okreće oko Zemlje i neće pasti. To je ono što mi zovemo izlaz u kosmos kosmičkog broda, kao veštačkog satelita Zemlje. Onda se rade određeni manevri i dolazi do stanice koja se nalazi na 350 kilometara od zemlje. To se dešava posle dva dana od lansiranja. Zatim dolazi automatsko spajanje satelita i stanice. Nakon što se otvore specijalna vrata kosmonauti iz satelita prelaze u stanicu – priča Aleksandrov koji je imao 40 godina kada se uputio ka orbitalnoj stanici “Saljut 7”, gde je dva puta izlazio u otvoreni kosmos u kome je proveo više od pet časova.

– Izlaz u kosmos daje potpuno drugačiju sliku Zemlje nego što je iz kosmičkog broda. Ako iz kosmičkog broda vidite na jedan način Zemlju, kada izađete u otvoreni kosmos vi u stvari tek tada vidite dubinu celog svemira i praktično vas od nje razdvaja samo tanko staklo skafandera. To je veoma opasan način šetnje, zato što ste vezani sa dva kao konopca, koja ako se otkače vi ćete jednostavno odleteti – objasnio je Aleksandrov svoje prvo iskustvo iz otvorenog svemira.

Drugi put u svemir se otisnuo 1987. godine.

Aleksandar je imao prilike da radi sa čuvenim Sergejem Koroljevim, čuvenim konstruktorom svemirskih letelica i ocem sovjetskog svemirskog programa, upoznao je i Jurija Gagarina a više puta su izdavane poštanske markice sa njegovim likom.

Video snimke ove posete možete da pogledate na sajtu Južnih vesti.

(izvor: Južne vesti)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.