Opservatorija Vidojevica – prve zvanične astrofotografije

Astronomska opservatorija u Beogradu  objavila je prve zvanične astrofotografije kao rezultat rada ostvaren na astronomskoj stanici Vidojevica kod Prokuplja. Reč je o izveštaju koji je direktno dobijen od AOB-a i u kojem se nalaze fotografije nekoliko nebeskih objekata snimljenih teleskopom prečnika 60 cm i žižne daljine 6000 mm.

Teleskop u kupoli na Vidojevici

Opservatorija na Vidojevici nalazi se na nadmorskoj visini od 1155 m. Stanica u svom sastavu ima kupolu u kojem je pomenuti teleskop kao i smeštajni objekat predvidjen za kontinuirani boravak osoblja. Uvedena je i stalna internet veza, telefonska linija a zanimljivo je istaći i to da je na krovu stacionara postavljena i all-sky kamera kojom je novembra 2010. godine jedino snimljen sjajni bolid vidjen iz većeg dela Srbije. Opservatorija Vidojevica ima i svoju zvaničnu prezentaciju na kojoj je moguće saznati aktuelne  meteorološke i posmatračke uslove, kao i trenutni izgled neba snimljen navedenom all-sky kamerom.

PDF izveštaj sa opservatorije Vidojevice možete preuzeti direktno sa linka klikom na sliku:

2 Replies to “Opservatorija Vidojevica – prve zvanične astrofotografije”

  1. Da li je ova opservatorija otvorena za posetu zainteresovanih gradjana u noćnim terminima ili se koristi samo u istraživačke svrhe?

  2. Za sada se na opservatoriji Vidojevica radi profesionalni posmatrački program. U planu je da u budućnosti bude pokrenuta i mogućnost javnih poseta, o čemu će javnost biti informisana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.