Obeležen dan medjunarodnog posmatranja Meseca 2011.

Astronomsko društvo Alfa je i ove godine uzelo učešća u danu medjunarodnog posmatranja Meseca kao i u prvi put organizovanoj nacionalnoj akciji “Srbija fotografiše Mesec”. Akcija je ovoga puta organizovana 4. oktobra 2011.  na bedemu niške Tvrdjave gde su ovom prilikom sa dva teleskopa (ruski školski i njutn) posmatrani Mesec i Jupiter. Samo posmatranje je održano četiri dana pre samog prvobitno planiranog termina (subota, 8. oktobar) jer je bilo najavljeno pogoršanje vremena koje bi izvodjenje posmatranja učinilo nemogućim.

autor: Miodrag Sekulić

Posmatranje je takodje pratilo predavanje profesora dr Dragana Gajića organizovanog na licu mesta, koji je ponovo okupljenim posetiocima preneo na jako interesantan način sva najnovija saznanja vezana za našeg prvog nebeskog komšiju.

Posmatranju je prisustvovao veliki broj ljudi (oko 500), a posebno raduje da su najagilniji i najzainteresovaniji upravo bili najmladji posmatrači. U toku posmatranja je napravljeno nekoliko fotografija Meseca koje takodje možete videti u prilogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.