On-line predavanje o crnim rupama

Povodom obeležavanja 50 godina studija fizike, hemije i matematike na Univerzitetu u Nišu i dana fakulteta, Prirodno-matematički fakultetu Nišu tokom septembra i oktobra organizuje seriju naučno-popularnih predavanja. Zbog epidemiološke situacija sva predavanja su online.

Sledeće u nizu predavanja biće održano u ponedeljak 27. septembra od 19:00 h. Tema predavanja je

Kako smo videli nevidljivo?
(od crne rupe do Nobelove nagrade za fiziku)

Predavač će biti dr Milan Milošević, docent na Departmanu za fiziku (i član AD Alfa).

O predavanju: od kada su se prvi put pojavile kao rezultat u Ajnštajnovoj opštoj teoriji relativnosti, crne rupe privlače ogromnu pažnju. Česti su „gosti“ kako naučnih radova, tako i naučno-fantastičnih knjiga, filmova i serija. Indirektna posmatranja omogućila su nam da saznamo gde se one nalaze i šta se dešava u njihovoj okolini, ali su bile potpuno nevidljive. Aprila meseca 2019 Event Horizon Teleskop objavio je prvu fotografiju crne rupe. Prošle godine troje naučnika dobilo je Nobelovu nagradu iz fizike za istraživanje crnih rupa. Kako se menjalo naše znanje o crnim rupama, od teorije do prve fotografije i nekoliko Nobelovih nagrada za fiziku, saznajte na ovom predavanju.

Predavanju možete pristupiti putem Zoom platforme:

Ako do sada niste koristili Zoom pogledajte kratko uputstvo za “povezivanje” na predavanje. Za praćenje predavanja možete da koristite računar ili mobilni telefon. Nije neophodno da imate Zoom nalog. Kad pristupite sastanku i dok slušate predavanje kameru i mikrofon isključite.

Ako želite da saznate šta se dešava na ovoj animaciji i kako smo detektovali i snimili crne rupe “posetite” predavanje (Fotografija: NASA’s Goddard Space Flight Center/Jeremy Schnittman)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.