Astronomska posmatranja sa krova PMF

Posle više od godinu dana pauze AD Alfa i Laboratorija za astronomiju, astrofiziku i astrobiologiju Departmana za fiziku PMF-a ponovo organizuju teleskopska posmatranja za ljubitelje astronomije.

Nažalost, zbog epidemiološke situacije nismo u mogućnosti da organizujemo javna posmatranja, kao ranije, već moramo da se prilagodimo situaciji u kojoj se ceo svet nalazi.

U narednom periodu posmatranja će biti organizovana za male grupe (najviše 5-10 ljudi) sa krova PMF-a uz obaveznu prijavu i tačno dogovaranje termina. Nakon prijave kontaktiraćemo Vas u vezi mogućih termina. Za grupu je potrebna samo jedna prijava.

Do polovine oktobra, u zavisnosti od epidemioloških i meteoroloških uslova, u planu je da posmatranje bude moguće svake ili svake druge nedelje. Predviđeno vreme za svaku grupu je 20-30 minuta.

U slučaju velikog interesovanja prednost će imati oni koji se ranije prijave. Za večernje posmatranje planirano je posmatranje Meseca, Jupitera, Saturna ili nekih drugih zanimljivih objekata, dok je za dnevno posmatranje planirano posmatranje aktivnosti Sunca (kroz specijalan solarni teleskop).

U formularu za prijavu predložite dane koji bi Vama najviše odgovarali i vreme (za večernja posmatranja između 21:00 i 23:59 h; ili od 10:00 do 17:00 za dnevna posmatranja).

Kao je bilo tokom nekoh poseta pogledajte u galeriji fotografija.

Tokom boravka na Prirodno-matematičkom fakultetu i posmatranja obavezno je poštovanje propisanih epidemioloških mera!

Napomena: prijave više nisu moguće, posmatranje se nastavlja na proleće. Zbog loših vremenskih i epidemioloških uslova nekoliko poseta nismo bili u mogućnosti da realizujemo, nadamo se da će od aprila 2022. godine uslovi za posmatranje biti mnogo bolji.

  Zakažite termin za teleskopsko posmatranje:

  Ime i prezime*

  Email*

  Broj osoba*

  1-55-10

  Vrsta posete

  Dnevno posmatranjeVečernje posmatranje

  Komentar (npr. predložite datume)

  Aktivnosti AD “Alfa” u 2020 i 2021. godini realizuju se u okviru projekta “Malim koracima ka astronomiji”, uz podršku Centra za promociju nauke.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.