Novembarsko veče astronomije

U Nišu je 2. novembra AD Alfa, u saradnji sa “Astronomijom iz fotelje” i PMF-om, organizovala predavanje pod nazivom „Definitivno: žene (ni)su sa Venere“ koje je u Amfiteatru PMF-a održao prof. dr Dragan Gajić. Veliki broj mladih i starijih nišlija došao je da sazna zanimljive informacije o drugoj planeti u Sunčevom sistemu. U uvodnom delu predavanja prof. Gajić je ukratko predstavio kako su drevne civilizacije predstavljale Veneru, kao simbol lepote i nežnosti u antičkoj Grčkoj i Rimu, pa do boga rata kod drevnih Maja. Nakon toga usledio je pogled na Veneru, ali sa tačke gledišta jednog astrofizičara. Publika je saznala da Venera ipak nije tako gostoljubivo mesto kako se ranije pretpostavljalo, da Venera zbog svog položaja u Sunčevom sistemu u odnosu na Zemlju ima mene kao i naš Mesec, da Venera nema svoj prirodni satelit i da se po nekim karakteristikama bitno razlikuje od drugih objekata i Zemlje. Misli se na njenu retrogradnu rotaciju oko svoje ose, zatim da je dan na Veneri znatno duži nego njena godina, da na Veneri nema godišnjih doba i nema kiseonika.

Nakon zanimljivog predavanja iz dvorišta fakulteta organizovano je posmatranje teleskopom. Vreme je poslužilo i posetioci su imali prilike da posmatraju prvo Jupiter i njegova četiri satelita, a zatim i Mesec. Zanimljivo je da za vreme posmatranja satelit Io prelazio preko površine Jupitera, dok je Kalisto bio odmah iznad same planete. Ovo je bila jako zanimljiva formacija satelita i Jupitera za posmatranje. Mesec je bio u opadajućoj fazi tako da su posetioci imali priliku da posmatraju liniju terminatora i vide kako izgledaju krateri na Mesecu. Nekolicina je iskoristila priliku i svojim telefonima su snimili Mesec. Ovom prilikom vam predstavljamo fotografije koje je snimio Dragan Mihajlović svojim HTC telefonom. Na kraju je posmatran M42 objekat u sazvežđu Orion, koji će biti jedan od najposmatranijih objekata tokom zime.

Za vreme posmatranja pored pitanja o opremi bilo je reči i o radu buduće opservatorije koja se trenutno privodi kraju. U nastavku možete pogledati fotografije sa ovog događaja. Uskoro ćemo obraditi i snimak Jupitera koji su napravili članovi tima „Astronomija iz fotelje“ i objaviti ga na sajtu sa kraćim objašnjenjem postupka obrade snimka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.