“Naši zaboravljeni velikani ili kakav smo mi to narod?”

zaboravljeni-velikaniU sklopu aktivnosti vezanih za program „Noć istraživača“, u petak, 30. septembra, na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) u Nišu biće održano naučno-popularno predavanje

Naši zaboravljeni velikani
ili kakav smo mi to narod?

Predavač će biti dr Dragan Gajić, redovni profesor na Departmanu za fiziku PMF-a u Nišu. Predavanje počinje u 20h u amfiteatru PMF-a. Ulaz je slobodan.

Predavanje ima za cilj da se pre svega naši mladi ljudi upoznaju sa životom i delom onih naših naučnika koji su dali svetski doprinos razvoju nauke, a kojih se danas ili sve manje sećamo ili uopšte ne sećamo. Tokom predavanja biće reči o Nikoli Tesli, Milutinu Milankoviću, Mihajlu Pupinu, Pavlu Saviću, Atanasiju Stojkoviću. Na primer Atanasije Stojković je napisao prvu knjigu o meteoritima na svetu, a Pavle Savić je pionir u oblasti istraživanja fisije.

Predavanje organizuje Astronomsko društvo “Alfa” u saradnji sa Departmanom za fiziku PMF-a i Laboratorijom za astronomiju, astrofiziku i astrobiologiju.

Nakon predavanja posetioci će moći da vide Laboratoriju za astronomiju, astrofiziku i astrobiologiju Departmana za fiziku PMF-a i opservatoriju na krovu fakulteta. Koordinator posete biće Milan Milošević (Departman za fiziku, PMF), koji će posetioce upoznati sa teleskopima i drugom astronomskom opremom kojom je laboratorija opremljena.

Za sve one koji nisu u mogućnosti da posete predavanje biće obezbeđen direktan prenos na sajtu AD „Alfa“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.