Predavanje: Terra Australis – Lov na meteorite: za šaku (nebeskog) kamenja

Snimak predavanja “Terra Australis – Lov na meteorite: za šaku (nebeskog) kamenja” održanog 14. septembra 2016. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu. Predavač je bio Bratislav Ćurčić, diplomirani inženjer elektronike (Elektronski Fakultet, Univerzitet u Nišu) koji u Australiji živi od 1988. godine a od 1976. godine amaterski se bavi astronomijom.

Uzduž i popreko širom Australijskog kontinenta; dve višenedeljne ekspedicije, preko 12000 preveženih (i prepešačenih) kilometara, nekoliko potpuno upropašćenih guma. Slike prave Australije (Australian Outback iliti Australijsko zadnje dvorište) – surove, nenastanjene, bezvodne i besplodne ali isto tako fascinantne, prelepe i beskrajno zanimljive. Lokacije traženja su bile Severna Teritorija (Northern Territory – Henbury i Gosses Bluff, 2006.) i Zapadna Australija (Western Australia – Nullarbor, Mundrabilla, 2014.). Već poznata nalazišta, ali itekako vrlo nepristupačna (isključivo 4×4 teritorija).

Predavanje je organizovalo AD “Alfa” u saradnji sa Departmanom za fiziku PMF-a i Laboratorijom za astronomiju, astrofiziku i astrobiologiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.