Meteorski roj Perseidi (sa Vinika)

U ponedeljak, 12. avgusta Planinarski klub Železničar iz Niša organizuje posmatranje meteorskog roja Perseidi sa Vinika. Posmatranju će se pridružiti i članovi AD Alfa, koji će za ovu priliku organizovati i teleskopsko posmatranje Jupitera, Saturna i Meseca.

Prema planu organizatora polazak na Vinik je u 21:00 h kod zvonika crkve Sv. Pantelejmona. Svi oni koji ne žele da “štaju” na posmatranje mogu doći sopstevenim prevozom. Najvažnije lokacije (mesto polaska, mesto za prilaz automobilom i lokacija za posmatranje označeni su na karti. Očekivano vreme za početak posmatranja je oko 22:00 h.

Više informacija o ovom događaju možete dobiti u Planinarskom klubu Železničar ili na zvaničnoj stranici Facebook događaja “Zamisli želju”.

Perseidi su verovatno najpoznatiji i jedan od najlepših meteorskih rojeva. Ovaj roj aktivan je svake godine, od 17. jula do 24. avgusta. U ovom periodu može se videti veći broj meteora koji prividno dolaze iz istog dela neba, iz sazvežđa Persej, ali uvek oko 12. avgusta taj broj postane maksimalan i mnogo veći od uobičajenog. U vreme maksimuma broj meteora može dostići i 80-100 meteora na sat! Ove godine najbolje vreme za posmatranje je 12. avgusta od 22 h pa do ranih jutarnjih časova 13. avgusta.

Tokom ovog leta i jeseni AD “Alfa” organizuje niz aktivnosti povodom dva velika jubileja: 50 godina sletanja čoveka na Mesec i 30 godina nastanka web-a. Deo ovih aktivnosti realizuje se u okviru projekta „Apolo na mreži”, uz podršku Centra za promociju nauke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.