Astro vikend – vikend astrobiologije

Od 27. do 29. decembra održan je “Astro vikend – vikend astrobiologije” u organizaciji Doma omladine u Beogradu. Trodnevni skup je imao festivalski karakter u čijem duhu su održana brojna naučna popularna predavanja iz oblasti astronomije i astrobiologije. Učestvovalao je puno profesionalnih predavača astronoma kao i predstavnika astronomskih društava. Medju njima je bilo i predstavnik našeg Astronomskog društva Alfa, Miodrag Sekulić koji je prezentovao svoje radove iz oblasti astrotografije u vidu izložbe “Kosmička traganja”. Izložba je bila izuzetno zapažena u toku ove manifestacije od strane mnogobrojnih posetioca kao i od kolega i saradnika.

Astronomsko društvo Alfa u Nišu je najstarije društvo ljubitelja noćnog neba južno od Beograda. Ono je zaslužno za popularizaciju astronomije u celom regionu kroz razne vidove aktivnosti kao što su popularna i stručna predavanja, javna posmatranja, kao i posebne posmatračke aktivnosti. Medju njegovim članovima naročito je istaknuta i aktivnost Miodraga Sekulića u oblasti astrofotografije, koji je i jedan od osnivača društva. Njegovi radovi su objavljivani u časopisima i online internet publikacijama.Posetioci astro vikenda su imali priliku da vide radove nastale na lokacijama: Astronomska stanica na Vidojevici kod Prokuplja koja radi u sklopu Astronomske opservatorije u Beogradu (poznatoj Zvezdari), Istraživačka stanica Petnica, te Debelo Brdo kod Valjeva.

Posetioci su kao posebnu zanimljivost mogli da vide po prvi put uživo izložene meteorite koji su pali na teritoriju Srbije u raznim periodima od kojih su najveći dimitrovgradski (100 kg) i sokobanjski meteorit.

http://www.domomladine.org/vesti/astro-vikend-vikend-astrobiologije/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.