Sunce iz centra Niša

U okviru projekta “Astronomija iz fotelje”, danas je na Trgu Kralja Milana u periodu od 13 do 15 časova organizovano javno posmatranje Sunca. Za sugrađane tim studenata je obezbedio dva teleskopa za posmatranje Sunca. Na jednom teleskopu postavljena je zaštitna Baader folija kojom je obezbeđeno bezbedno posmatranje Sunca putem tog teleskopa. Pomoću ovog teleskopa sugrađani su mogli da vide Sunce i sunčeve pege, ali i metodu projekcije koja se može koristiti za posmatranje Sunca teleskopom ili dvogledom koji nemaju zaštitni filter. Napominjemo da Sunce nikako ne treba gledati golim okom ili kroz instrument bez zaštitne folije, jer može doći do trajnog oštećenja vida.

Odmah do prvog teleskopa postavljen je i solarni teleskop Lunt. Ovaj teleskop je specijalno dizajniran za posmatranje i fotografisanje Sunca. U sebi sadrži H alfa filter koji za razliku od Baader folije, dodatno redukuje količinu zračenja koja dolazi sa Sunca i omogućava da se u H alfa regionu elektromagnetnog spektra vrši posmatranje Sunca. Kroz Lunt teleskop se pored Suncevih pega mogu posmatrati i fakule, protuberance, granule itd. Ovim teleskopom se mnogo detaljnije može posmatrati Sunce nego običnim teleskopom.

Ovom događaju je prisustvovao veliki broj sugrađana koji su bili oduševljeni onim što su videli kroz teleskop. Najinteresantnije za posmatranje bile su eksplozije (protuberance) kojih je bilo dosta, ali i tri sunčeve pege. Pored posmatranja posetioci su imali prilike da razgovaraju sa članovima tima o Suncu i drugim pitanjima iz astronomije i o projektu koja su ih zanimala, ali i da naprave svoje fotografije Sunca. Na kraju posmatranja tim je postavio svoju fotografsku opremu i napravio par fotografija Sunca, koliko su uslovi dozvoljavali. U albumu možete pogledati pored fotografija samog događaja i fotografije Sunca koje su tada napravljene. Jedna od njih je snimljena u trenutku kada je Sunce počelo da zalazi iza jedne od stambenih zgrada u centru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.