“Život i drugi paradoksi o njemu”

I pored više vekova intenzivnog traganja za vanzemaljskim životom naučnici ni dan danas ne znaju da li on postoji ili ne. To je duboko iritirajuće pitanje jer s jedne strane izgleda neminovno da takav život postoji. Bilo bi potpuno besmisleno da u tolikom svemiru sa stotinama milijardi galaksija, sa neslućeno mnogo zvezda i beskonačno mnogo planeta, dakle da u tolikom svemiru život postoji samo i jedino na našoj planeti. 

Nama je i naš Sunčev sistem ogroman, toliko da iz njega nikad nećemo kročiti, bar u ovom obliku kakav danas imamo. A Sunčev sistem je samo sasvim neprimetna tačkica u galaksiji koja je neprimetna pega u čitavom kosmosu. Zbilja, nema nikakvog smisla da osim nas nikakvog drugog života u univerzumu nema. Takav univerzume bio bi bez svrhe, bez cilja, bez ikakvog smisla. 

Ali, s druge strane, i pored sve sile modernih uređaja i instrumenata i pored rada najumnijih i najkreativnijih naučnika i filozofa do sada nije otkriven ni najmanji trag vanzemaljske civilizacije. Danas, posle svih tih traganja, čini se da se gasi polako i poslednji tračak nada da ćemo kosmičku braću otkriti u dogledno vreme.

Veliki je paradoks između logika po kojoj vanzemaljskog života mora biti i nepostojanja ikakvih dokaza o takvom životu i danas se sve više se nameće pitanje: da li je zapravo sam naš život paradoks?

O ovome razgovaraćemo u subotu 25. jula 2020. od 20 sati na Youtube kanalu sa astrobiologom prof. dr Draganom Gajićem (PMF Niš).

U razgovoru učestvuju i:

  • Jelena Milutinović, Beograd
  • dr Milan Milošević, PMF Niš; 
  • prof. dr Dušan Mrđa, PMF Novi Sad; 
  • Srđan Penjivrag Zrenjanin i 
  • Aleksandar Zorkić, Novi Sad.

Tokom prenosa gledaoci će moći da postavljaju pitanja i komentare preko Youtube kanala.

Svoja pitanja možete poslati i pre početka razgovora na adresu astronomski.magazin@gmail.com

Izvor: Astronomski magazin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.