Virtuelna poseta CMS eksperimenta u CERN-u

(Izvor: Young Minds Section Niš / enjoyphysics.com)

U četvrtak, 17. marta sa početkom od 19:00 h, biće organizovan simpozijum sa pratećim predavanjima virtuelnom posetom CMS eksperimentu u CERN-u.

CERN i naučne institucije iz Republike Srbije redovno organizuju obrazovne programe za učenike i nastavnike srednjih škola, a u narednim mesecima je u planu da se organizuju četiri interesantna programa. Jedan od ovih programa je interdisciplinarni program na granici nauke i umetnosti “Science & Art : Cultural collisions”, koji se po prvi put održava u Srbiji.

Program “Science & Art : Cultural collisions” će za učenike srednjih škola u Srbiji biti organizovan u periodu mart – avgust 2022. godine, i omogućiće učenicima i njihovim nastavnicima da izaberu jednu naučnu temu (blisku fizici elementarnih čestica i visokih energija, nastanku i evoluciji univerzuma, itd.) i obrade je i predstave je uz pomoć kolega iz različitih umetničkih disciplina na neki “umetnički”/nenaučni način. Rad učesnika programa će biti koordinisani od strane kolega iz CERN-a i kolega sa Univerziteta u Nišu, Beogradu i Novom Sadu, a organizacija programa je podržana i od strane Austrijskog kulturnog foruma ambasade Austrije u Beogradu i Odeljenja Švajcarske kancelarije za saradnju Ambasade Švajcarske u Beogradu.

Prijava timova učenika i nastavnika počeće 17. marta, a rok za prijavu je 30. april 2022. godine.

Program će biti održan virtuelno putem Zoom platforme.

https://cern.zoom.us/j/92832029610?pwd=dnRnZDMrMkIvVWltV2FZMnBINVRrZz09
Webinar ID: 928 3202 9610
Passcode: 594766497

Ovoj aktivnosti predhodilo je predavanje na temu „Cultural Collisions Srbija – sudar nauke i umetnosti“ koje je bilo 03. marta. Predavač je bio prof. Michael Hoch iz CERN-a.

Više informacija o programu “Science & Art : Cultural collisions” pogledajte ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.