Venera prošla Sunce

Niš, 6.jun 2012 – Redak događaj u astronomiji poznat kao tranzit Venere preko Sunca dogodio se jutros u ranim jutarnjim časovima i to po poslednji put u ovom veku.

Tranzit Venere događaj je malo drugačiji od pomračenja Sunca. Dok je kod pomračenja Sunca Mesec objekat koji delimično ili potpuno zaklanja pogled na Sunčev disk, jutros su posmatrači Veneru mogli da vide kako kao tamna tačka klizi po površini Sunca. Događaj je trajao do 6 sati i 55 minuta, ali je zbog vremenskih prilika, odnosno povećane oblačnosti, bio vidljiv iz Niša na samo desetak minuta.

Tranziti Venere javljaju se uvek u paru. Između dva tranzita u paru protekne osam godina, a između dva para 105.5 godina. Poslednji put tranzit Venere smo mogli da vidimo juna 2004. godine a sledeći će biti tek decembra 2117, pa onda 2125. godine. Tranziti Venere su toliko retki da će ih od 2000. godine pre nove ere do 4000. godine naše ere biti ukupno 81. Tranziti Merkura su mnogo češći i u proseku ih ima 13 na svakih 100 godina.

Kako bi posmatranje astonomskih pojava bilo dostupno širem građanstvu, grupa studenata Prirodno-matematičkog fakuleteta u Nišu i članova Astronomskog društva “Alfa” iz Niša pokrenula je projekat “Astronomija iz fotelje” koji je podržan u okviru programa “Partnertsvo za obrazovanje i razvoj zajednice” (PECD program) pod pokroviteljstvom kompanije Philip Morris Operations a.d.

U okviru projekta “Astronomija iz fotelje”, čija realizacija je počela maja 2012. godine, pod pokroviteljstvom kompanije Filip Moris na Prirodno-matematičkom fakultetu biće formiran centar za posmatranje kome će zainteresovani pojedinci i grupe moći da pristupe putem interneta samostalno kontrolišući opremu i vršeći posmatranje. Ovaj studentski centar biće prva potpuno opremljena opservatorija na teritoriji niškog okruga, a sadržaće kako opremu za posmatranje noćnog neba, tako i opremu za posmatranje Sunca. Rukovanje opremom biće jednostavno i neće zahtevati dodatna znanja astronomije, već samo stabilnu internet konekciju. U toku je opremanje opservatorije. U Niš je pristigao Lunt solarni teleskop koji je studentski tim projekta “Astronomija iz fotelje” danas po prvi put upotrebio za posmatranje tranzita Venere pored korišćenja raspoložive opreme Astronomskog društva “Alfa”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.