Vekovi traganja – Jupiter

U četvrtak, 28. januara, sa početkom u 20 časova, u orgnizaciji Astronomskog društva ”ALFA” i Odseka za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, biće održano predavanje

Vekovi traganja – Jupiter

Predavač će biti član Astronomskog društva Marija Stanojević.

Predavanje će biti održano u Amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta, u bivšoj zgradi MIN-ovog instituta, kod stare ciglane. Pristup zainteresovanih je slobodan.

Jupiter je jedna od najinteresantnijih planeta Sunčevog sistema. Zbog svoje veličine, on se kao izuzetno sjajno telo na nebu vidi bez teleskopa, tako da je bio poznat i drevnim narodima, koji su ga nazivali imenima svojih vodećih božanstava. Pre četristo godina, Galileo Galilej je svojim teleskopom u blizini ove planete otkrio četiri satelita, koji se u njegovu čast često nazivaju Galilejevim satelitima. U predavanju će biti reči i o protekloj godini, koja je obeležena u svetu kao godina astronomije, povodom 400 godina od značajnih Galilejevih otkrića. Od tada su otkrivena čak 63 satelita ove kraljevske planete, kao i njegovi prstenovi, a znanje koje danas imamo o ovoj planeti je impresivno. Međutim, još uvek nisu rešene sve misterije o Jupiterovom sistemu, tako da je prošle godine doneta odluka da nova misija koju NASA priprema za 2020. godinu bude poslata na ovu plantu. Istraživanja o Jupiteru, nesuđenom Suncu, nastaviće se međutim mnogo ranije letelicom JUNO, koja će biti lansirana sledeće godine.

Na predavanju će se govoriti o svemu što se danas zna o Jupiteru, kao i o budućim misijama i istraživanjima. Posetioci će moći da otkriju šta naučnici misle o postojanju života u Jupiterovom sistemu i da li je ovo možda budući dom Zemljana.

2 Replies to “Vekovi traganja – Jupiter”

  1. Pingback: astronomija.rs » Blog Archive » Vekovi traganja – Jupiter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.