Testiranje Lunta za astrofotografiju

Tim „Astronomija iz fotelje“ 28. juna okupio se ponovo na krovu PMF kako bi izvršio testiranje Solarnog teleskopa za astrofotografiju. Tom prilikom korišćena je EQ3 montaža koja je stabilnija od EQ1. Za fotografisanje korišćen je DSLR fotoaparat Nikon D3100 koji je direktno prikačen na tubus teleskopa. U nastavku možete pogledati prve fotografije koje su ovim teleskopom napravljene.

U budućem periodu biće izvršeno testiranje modifikovane web kamere za uživo praćenje Sunčeve aktivnosti i snimanje Sunca, kao i CCD kamera (Meade DSI III) koja je ovim projektom planirana da se nabavi. Na ovaj način tim „Astronomija iz fotelje“ želi da omogućći svim astronomima entuzijastama u Nišu i okolini da pored posmatranja Sunca mogu i svoje fotografije da naprave. U plan u je veliki broj posmatračkih akcija kako u Nišu, tako i u drugim gradovima i tako se pruži prilikama svima da naprave svoje fotografije Sunca.

Ovoj aktivnosti pored članova tima „Astronomuija iz fotelje“ prisustvovali su i mentor prof. dr Dragan Gajić, Miodrag Sekulić (član AD „Alfa“ iz Niša), i nekoliko asistenata i saradnika PMF-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.